Modna konfekcija “Kristin Mod”: Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

U POSJETI

Modna konfekcija “Kristin Mod”: Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.

Radni vijek

Božić, koji je cijeli radni vijek proveo u tekstilnoj industriji, kaže da Lopare nemaju educiranu, obučenu radnu snagu za ove poslove, tako da vlasnik i poslodavac nude prekvalifikaciju u vlastitoj režiji. Sve troškove plaće, prijevoza, toplog obroka snosi poslodavac i u periodu dok se radnik ne pripremi za proizvodnju.

- Fabrika „Kristijan Lavis“ radi za nas u punom obimu, dok „Tisa Mod“ ima sopstvenu proizvodnju i kupce. Već 18 godina postoji fabrika u Loparama. Izrađujemo, kako mi tekstilci kažemo, srednju i tešku konfekciju za žene - suknje, pantalone, kapute, mantile, blejzere, kompletan ženski program. Ovo su poslovi koji se klasifikuju kao dorada, ali mi smo 95 posto bazirani na tzv. lon posao. Sve što proizvedemo plasira se u Pariz. Vlasnik ima ugovorenu proizvodnju i plasman za cijelu godinu. Uglavnom su to poznatije modne kuće u Parizu kao „Tara Jarmon“, „Antonele“, „Karol“ i druge, koje traže kvalitet i poštovanje rokova - kaže Božić.

Ističe da u fabrici „Kristin Mod“ rade radnici iz Lopara, ali i iz Bijeljine, Koraja, Čelića, Teočaka i drugih okolnih mjesta.

Otvoren konkurs

- Zanimljiv je podatak da smo na javni poziv za posao početkom godine uspjeli okupiti 50 kandidata. Ostalo je 18, ali je na kraju svega desetoro ostalo u radnom odnosu. Ostali nisu čak ponudili ni objašnjenje zašto napuštaju fabriku. Konkurs je stalno otvoren – govori Božić.

Prosjek plaća 650 KM 

Božić kaže da se plaće redovno isplaćuju, kao i doprinosi. Prosjek isplaćenih neto plaća u fabrici iznosi oko 650 KM, ali radnici u proizvodnji zarađuju u prosjeku oko 500 KM.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH