INVESTICIJE Godišnje 29.000 tona ferosilicija, a nakon obnove druge peći bit će 48.720

Krenula komercijalna proizvodnja u „Steelminu“

E. CRNKIĆ
31.07.2018 17:39

Foto: Investitori iz Velike Britanije ušli u finansijski aranžman sa „Steelminom“

Britanska kompanija „Red Rock Resources“ počela je zvanično s komercijalnom proizvodnjom u Fabrici ferosilicija „Steelmin“ u Jajcu. Riječ je o pogonu nekadašnje „Elektrobosne“, čiji proizvodi su poznat i priznat brend u svijetu.

Kako je saopćeno, fabrika je počela komercijalnu proizvodnju, radi na kapacitetu od 24MW i „Steelmin“ očekuje da će EBITDA, dobit prije poreza, kamata i amortizacije, biti pozitivna već u julu. Menadžment „Steelmina“ ostvario je prekretnicu dostizanjem stabilne komercijalne proizvodnje u Peći V. Očekujemo da se napredak nastavi narednih mjeseci, naveo je predsjedavajući „Red Rocka“ Endrju Bel (Andrew Bell).

  • Postupak puštanja u rad počeo 5. maja
    Postupak puštanja u rad počeo 5. maja

Puštanje u rad

Investitori iz Velike Britanije ušli su u finansijski aranžman sa „Steelminom“ u junu 2017., čime je stekao 16 posto dionica kompanije, a taj dio kasnije se povećao na 22 posto. Kompanija „Steelmin BH“, u vlasništvu britanske kompanije „Steelmin Limited“, proizvodi ferosilikon i silikonski metal u postrojenju u Jajcu. Postupak puštanja u rad počeo je 5. maja, kada su počeli zagrijavati i napajati peć energijom.

Od 2011. godine do sada uložena su ukupno 32 miliona KM, a kompanija trenutno zapošljava 78 radnika. U narednom periodu planiraju reinvesticije od 20 miliona KM, te zapošljavanje ukupno 300 radnika.

  • Nova radna mjesta za 300 Jajčana
    Nova radna mjesta za 300 Jajčana

Ciljani kupci 

Fabrika će se u početku sastojati od obnovljene Peći V, koja će proizvoditi 29.000 tona ferosilicija godišnje i 5.800 tona mikrosilike. Nakon obnove druge peći, fabrika će imati kombinirani godišnji kapacitet od 48.720 tona ferosilicija i 9.700 tona mikrosilike. Proizvodnja će se bazirati na ferolegurama, koje su vrlo tražen i cijenjen proizvod, a koji će plasirati željezarama u Austriji, Njemačkoj, Italiji, te Americi i Aziji.

Ciljani kupci su svjetski priznate kompanije „ThyssenKrupp“, „Duferco“, „ArcelorMittal“, „Riva“, „Beltrame“, koje su već iskazale interes za ove proizvode.

Oglasi

NA VRH