BIZNIS

Zašto je ITES sektor bio u fokusu konferencije „Reconnect“

Piše: Avaz.ba

16.8.2018

ITES sektor bio u fokusu konferencije „Reconnect“

ITES sektor, koji obuhvata sve usluge koje su prenosive putem informacijskih tehnologija, a obuhvataju IT kompanije, pozivne centre, centre za podršku korisnicima i računovodstvo, u Bosni i Hercegovini ima 1.739 kompanija i 13.600 zaposlenih.

Ovi servisi prepoznati su kao velika šansa za strana ulaganja, ali i investicije iz bosanskohercegovačke dijaspore. Zbog toga je ITES sektor bio u fokusu ovogodišnje „Reconnect“ konferencije, koja je u sarajevskoj Vijećnici okupila više od 160 učesnika iz zemlje i dijaspore. 


Telalović: Veliki potencijali

- Oko 94,26 posto kompanija u ITES sektoru čine mala i srednja preduzeća, a činjenica da su dvije trećine firmi u sektoru starije od 10 godina pokazuje i njihovu stabilnost. Osim ove analize koja je realizirana u saradnji s našim partnerom, kompanijom „Bisnode BH“, odlučili smo ove godine uključiti diskusiju o potencijalima ovog sektora i u program konferencije ''Reconnect'', koja okuplja bosanskohercegovačku poslovnu dijasporu. Izuzetno je važno da pokrenemo diskusiju - kazala je predstavnica konferencije Aiša Telalović.

I kao što je poznato, i 3. "Reconnect" podržao je USAID-ov „Projekt Diaspora Invest".

- Dijaspora želi investirati u ITES sektor. Imamo niz primjera ITES kompanija s kojima sarađujemo i pružamo im podršku. Na Restartovom „Reconnect“ skupu u Vijećnici razgovaralo se o načinima još boljeg povezivanja ovih kompanija te kako zajednički raditi na rješavanju problema i izazova pred ovim sektorom u našoj zemlji - zaključila je Telalović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.