SRBIJA Već duže posluje sa značajnim gubicima

"Gorenje" zatvara fabriku u Zaječaru

Menadžment "Gorenja" intenzivno pregovara sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje

Avaz.ba / Fena
15.05.2020 17:06

Obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom

Foto: Ilustracija

Dvije godine nakon donošenja odluke da poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne djelatnosti, a to je - proizvodnja kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih djelatnosti, menadžment "Gorenja" donio je odluku da zatvori zaječarsku fabriku za proizvodnju sanitarne opreme "Gorenje Home".

Fabrika, kako navode iz kompanije "Gorenje", već duže posluje sa značajnim gubicima.

Menadžment "Gorenja" intenzivno pregovara sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku.

- Očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju namjeru da šire djelatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo. Riječ je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji "Gorenje Grupa" ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje za nas bila veoma teška - naveo je direktor "Gorenje Home Zaječar" Vlado Krebs, prenosi Tanjug.

On je dodao da odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom.

- Ona je rezultat značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke "Gorenja" da se fokusira na osnovnu djelatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja - objašnjava.

  • Glavni portfolio u posljednje dvije godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme
    Glavni portfolio u posljednje dvije godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme Foto: Ilustracija

U razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut je dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici.

"Gorenje Home" u Zaječaru počelo je sa radom 2011. godine kada je kupilo kompaniju "Porcelan". Glavni portfolio u posljednje dvije godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.

I pored investicija od preko 10 miliona eura uloženih u opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbijedi održivost poslovanja.

U prethodne dvije godine, tokom implementacije strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih djelatnosti matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada "Gorenje Surovina" i njegove ogranke firmi "Eko Surovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove.

"Hisense Gorenje", kako se navodi u saopćenju, ostaje posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne djelatnosti - proizvodnje kućnih aparata.

Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja "Hisense Gorenje" za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta.

Komentari

NA VRH