PORASLA POTRAŽNJA

Podcijenjeni metal doživio bum: Srebro će nadmašiti žuti metal

Potražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65 posto u prva tri kvartala

A. Ka. / Telegraf.rs

Porasla potražnja za srebrom

Foto: Ilustracija


Podaci "Instituta Silver" pokazuju da je globalni posjed berzanskih trgovačkih proizvoda porastao za 297 miliona unci tokom prva tri kvartala 2020. godine, gotovo utrostručujući rast zabilježen u istom periodu 2019. 

Sve u svemu, to odražava i ulogu "srebra kao sigurnog utočišta", jer neki investitori očekuju da će srebro nadmašiti žuti metal, rečeno je iz Instituta. Prema podacima ove organizacije, potražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65 posto u prva tri kvartala.

Njemačko i američko tržište prednjače u tome, te bilježe dvocifreni dobitak tokom devetomjesečnog perioda. Potražnja za srebrenim polugama također je naglo porasla, predvođena Njemačkom. Rast na ovim tržištima djelimično je nadoknađen slabijom potražnjom u Indiji, posebno posljednjih mjeseci.

Potražnja za srebrom u industriji pokazala je neke znakove oporavka nakon globalnog karantina. Međutim, čak i sa nastavljenim rastom u četvrtom kvartalu, očekuje se da će industrija upisati pad od 10 posto, na godišnjem nivou. Institut, ipak, navodi da bi "makroekonomska pozadina mogla da nastavi da podupire potražnju za srebrom do kraja 2020.".

- Dramatične politike monetarnog popuštanja i mjere fiskalnog podsticaja zabilježene na nekoliko ključnih tržišta, a potencijalno i ponovo u SAD prije kraja 2020. godine, mogle bi povećati inflatorna očekivanja i opteretiti američki dolar, nastavljajući da podižu vrijednost plemenitih metala - konstatuju iz Instituta.

NA VRH

Podijeli članak na