SWEDEN/USAID FARMA II

Podržavaju proizvođače ljekovitog i aromatičnog bilja

Firmi Soldo Montu iz Posušja su pomogli da udvostruči proizvodnju smilja

Smilje je bilo hit. Agencija

Z. K.

25.1.2021

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava proizvođače ljekovitog i aromatičnog bilja, a firmi Soldo Montu iz Posušja pomogli su da udvostruči proizvodnju kada se tržište smilja širilo, te da diverzifiCIRA proizvode kada se tržište smilja zasitilo.

Još kao student, Martin Soldo iz Posušja je 2014. naišao na analizu isplativosti uzgoja smilja. Međunarodno tržište se otvorilo, a cijena jednog kilograma svježeg smilja skočila je s jedne na pet KM. Imao je 23 godine 2014., kada je osnovao firmu Soldo Mont.

Od 2014. do 2016. dao je sve od sebe da proizvede što više smilja. Počeo je sa samo pola i na kraju zasadio šest hektara zemlje.  Sljedeća prilika bila je kada je 2016. uspostavio destileriju s tri destilatora od po 600 litara. Ali zlatne godine proizvodnje smilja brzo su prošle. U 2017. cijena po kilogramu eteričnog ulja smilja pala je sa 2.200 na 450 eura, gdje i dalje stoji.  

- Napravili smo proračune i, imajući na umu potrebe kupaca koje smo imali u Belgiji i Francuskoj, odlučili smo povećati proizvodnju kako bismo nadoknadili pad cijene - istakao je Soldo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.