EKONOMIJA

15. sajam zapošljavanja 31. maja u Sarajevu

Cilj sajma, kako je kazala, jeste povezivanje nezaposlenih osoba s poslodavcima

Sa lica mjesta. Fena

FENA

18.5.2023

Kako bi povezali nezaposlene osobe s poslodavcima, Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo s partnerima 31. maja u sarajevskom Domu mladih Centar Skenderija organizira 15. sajam zapošljavanja pod motom „Prilika za sve - Turizmom do novih radnih mjesta“.

Tim povodom danas je v.d. direktorica Službe za zapošljavanje KS Edina Ljubuškić, s partnerima, predstavnicima Općine Novi Grad, Turističke zajednice KS, Federalnog zavoda za zapošljavanje, potpisala Memorandum o saradnji u organiziranju sajma.

Cilj sajma

Cilj sajma, kako je kazala, jeste povezivanje nezaposlenih osoba s poslodavcima, odnosno smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje zaposlenosti.

Svi koji su u potrazi za poslom, navela je ona, imat će priliku da na sajmu uspostave direktan kontakt s poslodavcima, predstave im se i predaju svoje biografije (CV).

Sajam zapošljavanja izvrsna je prilika za ostvarenje neposrednih kontakata između poslodavaca, onih koji traže zaposlenje, obrazovnih ustanova te svih koji su na tržištu rada.

Osim ponude slobodnih radnih mjesta, navela je ona, kod velikog broja poslodavaca koji će učestvovati na ovogodišnjem sajmu, oko 60 poslodavaca, zainteresirani će imati priliku da posjete i štand JU “Služba za zapošljavanje KS”, gdje će se moći informisati o aktuelnim programima za podsticanje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Iznijela je podatak da je na dan 17. maj 2023.godine, na evidenciji biroa 53.580 nezaposlenih, osoba, a misija i vizija Službe za zapošljavanje KS je smanjiti broj nezaposlenih osoba.

- Svjesni smo situacije da imamo problema s pronalaženjem kadra, i mislimo da je sajam jedan od načina da uspostavimo interaktivan odnos između Službe za zapošljavanje, odnosno nezaposlenih osoba i poslodavaca – istakla je Ljubuškić.

Izloženi štandovi 

U okviru pratećeg sajamskog programa, u sali Doma mladih Skenderija, od 10:00 sati bit će izloženo 60 štandova i organizovane radionice, panel-diskusije o dualnom obrazovanju, posredovanju u zapošljavanju i potrebama poslodavaca za radnom snagom, kao i ostali sajamski sadržaj.

Potpisnici memoranduma pozvali su sve zainteresovane koji aktivno traže posao, da iskoriste ovu odličnu priliku, pripreme svoje zamolbe, biografije i kontakt-podatke za poslodavce koji će se predstaviti na ovogodišnjem sajmu, da se prijave i tako osiguraju svoju buduću karijeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.