LIKVIDACIJA KOMPANIJE

Bankrotirao vlasnik trgovačkog lanca koji se uskoro otvara u BiH: Otkriveno šta će biti s poslovanjem

Ogroman računovodstveni skandal započeo je prije više pet godina

Pepco: Bankrotirao vlasnik. Printscreen

N. H.

30.7.2023

Dioničari „Steinhoff Internationala“, vlasnici ukupno 72 posto dionica lanca „Pepco“ u srijedu su na glavnoj skupštini donijelu odluku o likvidaciji kompanije. Razlog za takvu odluku je proglašeni bankrot vlasnika.

Računovodstveni skandal

Ogroman računovodstveni skandal započeo je prije više pet godina, ali čini se da sve bliži kraju. Kao jedini izlaz iz gorućeg problema vidjeli su u zatvaranju firme.

„Steinhoff International“ upao je u probleme još 2017. godine kada je računovodstvena revizija otkrila niz nepravilnosti. Zbog toga je šef kompanije Markus Joste (Jooste) bio primoran odstupiti sa svoje funkcije. Tada su započele istrage u nekoliko zemalja, a otkrivene su brojna ponavljanja računovodstvenih prevara, prenosi Dnevnik.hr.

Bez problema u poslovanju

Oni su uprkos različitim zavrzlamama uspjeli isplatiti 447 miliona eura vanjskim stranama, a redovno su isplaćivani bonusi menadžerima.

Prema svemu sudeći, „Pepco“ ne bi trebao imati veće probleme u na poslovanje u Češkoj i Poljskoj.

Trgovina jeftine mješovite robe osnovana je 1999. godine. Tamo ima više od 1200 trgovina, dok je u Hrvatskoj 115, prema podacima službene stranice. U Bosni i Hercegovini se očekuje otvaranje prve trgovine u Mostaru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.