GRADAČAC

Nikšić na otvaranju Sajma šljive: Porodicama žrtava uputio saučešće, a povrijeđenima brz oporavak

Nažalost, Gradačac je nedavno bio u žiži interesovanja javnosti i niko ne bi nikom poželio da zbog toga bude u fokusu, kazao je Nikšić

S otvaranja Sajma šljiva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Anadolija

23.8.2023

Presijecanjem vrpce jučer je u Gradačcu otvoren jubilarni 50. međunarodni sajam šljive, poljoprivredne i prehrambene industrije koji okuplja 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turkske, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Monstruozni zločin

Organizator tradicionalne i respektabilne manifestacije je Turistička zajednica Grada Gradačac uz brojne partnere i sponzore. U sklopu manifestacije kao podsajamska aktivnost održat će se i 6. međunarodni sajam pčelarstva.

Jubilarni Sajam šljive otvorio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, koji se osvrnuo na nedavni monstruozni zločin u Gradačcu te porodicama žrtava uputio saučešće, a povrijeđenim osobama brz oporavak.

- Nama je svima Gradačac u srcu zbog Kule Zmaja od Bosne. Nažalost, Gradačac je nedavno bio u žiži interesovanja javnosti i niko ne bi nikom poželio da zbog toga bude u fokusu. Mi želimo da Gradačac bude prepoznatljiv po Sajmu i mnogim drugim ljepotama, a činjenica da imamo 300 izlagača govori da su svi oni ovdje dočekani s gostoprimstvom i da se zbog toga iznova vraćaju - kazao je Nikšić.

Svi koji su imali priliku da govore uputili su izraze saučešća porodicama žrtava nedavnog monstruoznog zločina u Gradačcu i želje za brz oporavak povrijeđenih uz nadu da se takav zločin nikada više ne dogodi.

Dobar domaćin

- Sajam je prvi put održan 1969. godine. I, evo, za 53 godine došli smo do 50. jubilarne manifestacije. Ovo je privredno-turistička manifestacija, ali sve aktivnosti koji su bile planirane u sklopu kulturnog i turističkog programa smo otkazali zbog tragedije koja nas je nedavno zadesila. Važna su nam naučna i stručna predavanja i savjetovanja. Naravno da svim učesnicima želim da se ugodno osjećaju u Gradačcu - poručio je Ensar Mešanović, predsjednik Turističke zajednice Grada Gradačca.

Gradonačelnik Edis Dervišagić, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora, kazao je da će Gradačac biti dobar domaćin i da se time ponose svih prethodnih decenija te da će u četiri sajamska dana polučiti diskusije koje će doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj proizvodnji i izvozu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.