PROIZVODNJA

Zbog ekstremno visokih temperatura: Suša umanjila prinose kornišona za 50 posto

Ko je imao vlastito zalijevanje, bunare, česme, izvore, taj je imao natprosječni prinos

Parcela Hazima Mešića u Orahovici Donjoj. H. Čalić

H. Čalić

17.9.2023

Proizvodnja kornišona je veoma isplativ posao kod naših poljoprivrednika, pod uvjetom da vremenske prilike barem donekle pogoduju sjetvi i razvoju biljke. Na malim površinama, uz navodnjavanje iz vlastitih bunara, postižu se dobri rezultati.

Zapadno tržite

Ove godine zbog ekstremno visokih temperatura i suše koja je zahvatila parcele prinosi kornišona, kulture za kojom vapi zapadno tržište, kod većine poljoprivrednika smanjeni su i do 50 posto.

U ZZ Gračanka, koja je lider u organizaciji i kooperaciji proizvodnje kod svojih hiljadu kooperanata, zadovoljni su prinosima. Kako ističe organizator biljne proizvodnje Sabahudin Avdić, od hiljadu planiranih proizvedeno je oko 900 tona kornišona.

Slabiji prinosi zbog vremena. H. Čalić

- Ko je imao vlastito zalijevanje, bunare, česme, izvore, kao što je slučaj kod našeg kooperanta Hazima Mešića, taj je imao natprosječni prinos. On je na parceli od 1,5 dunuma do sada ubrao i predao 10 tona, a berba još nije završena i on će na tako maloj površini imati zaradu oko 17.000 maraka. Malo je takve zarade, ali Mešić je sebi iskopao dva bunara iz kojih je sve vrijeme zalijevao parcelu zasijanu kronišonima - kaže inžinjer Avdić.

Zadovoljni prinosima

U Gračanki su do sada otkupili oko 900 tona kornišona. Većinu će izvesti na njemačko tržište u firmu Apimex, a manji dio isporučiti prerađivačima u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.