PIŠU GRČKI MEDIJI

Otkrivene tajne United Grupe: Dragan Šolak krije dugove

U Atini se ne smiruje medijska oluja o finansijskom “bunaru” u koji je Dragan Šolak sa svojim partnerima upao

Dragan Šolak. Republika.rs

H. J. I.

22.9.2023

Jedan od najuticajnijih portala za biznis vijesti u Grčkoj objavio je da United Grupa pokušava da sakrije svoje ogromne finansijske probleme, od smanjene količine raspoloživog novca do preopterećenosti dugovima teškim preko 7 milijardi eura.

"Mitovi i istine o United Grupi i Novoj - Povjerljivi finansijski izvještaji", naslov je detaljne analize poslovanja grupacije Dragana Šolaka koju je portal Capital.gr jučer objavio.

Investicija od dvije milijarde eura

United Grupa u Grčkoj ima u vlasništvu jednog od najvećih operatera "Nova", koji je nastao spajanjem sa također velikim provajderom "Wind Hellas", a kako bi dobili dozvolu za ovo gomilanje tržišnog učešća Šolak i kompanija su grčkoj vladi obećali investiciju od čak dvije milijarde eura u projekte digitalizacije.

Sve ovo je privuklo ogromnu pažnju javnosti u Grčkoj i tamošnjih medija, pogotovo jer Šolak još nije ispunio obećanje o megalomanskoj investiciji. U Atini se ne smiruje medijska oluja o finansijskom "bunaru" u koji je Dragan Šolak sa svojim partnerima upao, što iz United Grupe uporno pokušavaju da demantuju.

- S obzirom na to da iz Nove i United Grupe konstantno odbijaju da javno objave izvještaje o poslovanju, tvrdeći da im to nije praksa, Capital.gr je sam nabavio povjerljive finansijske izvještaje UG za 2022. godinu, koji su dostavljeni samo odabranim investitorima i kreditnim agencijama - objašnjava se u analizi.

Kako ističe grčki portal, "ovi izvještaji indirektno, ali vrlo jasno, ukazuju na problematičnu finansijsku situaciju", a tvrdnje Šolakove grupacije da bilježe velike uspjehe "nisu istina, već samo mit".

U analizi se navode razne tvrdnje UG i osporava se svaka od njih. Na primjer, priča da je Grupa napravila velike prihode i operativnu dobit ne zasniva se na njenom realnom poslovanju, već je do toga došlo akvizicijama drugih kompanija, kao što su "Wind Hellas" u Grčkoj i "Optima Telekom" u Hrvatskoj. Pritom, da bi obavila te kupovine Šolakova grupacija je morala da se zaduži.

Pozajmljivali novac

- Jednostavno rečeno, UG je praktično "kupila" značajan dio svojih prihoda i operativne dobiti tako što je pozajmljivala novac. Za kupovinu "Wind Hellas", na primjer, izdali su dvije serije obveznica ukupne vrijednosti 980 miliona eura. Prva serija od 400 miliona eura i sa promjenljivom kamatnom stopom stiže im na naplatu 2029, a druga od 580 miliona eura i sa fiksnom kamatnom stopom stiže na naplatu godinu dana kasnije - objašnjavaju sa portala Capital.gr.

U analizi se ističu i Šolakovi problemi sa kešom koji ima na raspolaganju. Naime, United Grupa bilježi "negativni priliv gotovog novca - konkretno, raspoloživi keš sada im je manji za 54 miliona eura, a likvidnost gotovine im je u 2022. pala na 100 miliona u odnosu na 155 miliona iz prethodne godine".

Posebno su zanimljivi podaci o ukupnoj zaduženosti i obavezama United Grupe. 

- Iz ove grupacije tvrde da su medijski izvještaji o tome da je dužna preko 7 milijardi eura samo mit. Ipak, ispada da su njihovi demantiji zapravo mit.

Ukupne finansijske obaveze United Grupe u 2022. zaista su narasle na 7,13 milijardi eura, od čega se 4,54 milijarde eura odnosi na dugoročne obveznice - ističe se u analizi uglednog grčkog biznis portala.

Navodi se da je Šolakova grupa, da bi finansirala svoje ambiciozne akvizicije, pozajmljivala sredstva na tržištu obveznica, što je dovelo do ogromnog opterećenja.

Kojom dinamikom će Šolak vraćati dugove?

Uvidom u izvještaje o poslovanju UG, Capital.gr je došao do podataka i kojom dinamikom će gazda Šolak morati da vraća dugove:

- Serija obveznica po fiksnoj kamatnoj stopi od 4.875 posto u vrijednosti 525 miliona eura stiže na naplatu 2024. godine.

- Serija obveznica po promjenljivoj kamatnoj stopi, vezanoj za Euribor (koji stalno raste), u vrijednosti 550 miliona eura stiže na naplatu 2025. godine.

- U 2026. će United Grupi i njenom gazdi Šolaku doći vrijeme za otplatu čak dvije serije obveznica od ukupno preko milijardu eura: jedna sa fiksnom kamatnom stopom od 3.125 posto i vrijednosti 600 miliona eura, a druga sa promjenljivom stopom, vezanom za Euribor, od 450 miliona eura.

- Serija obveznica sa fiksnom kamatnom stopom od 4 posto vrijedna 550 miliona eura dolazi na naplatu 2027. godine.

- Refinansiranje obveznica od 625 miliona eura, skupa sa serijom sa fiksnom kamatnom stopom 4.625 posto i vrijednom 300 miliona eura, stiže Šolaku na naplatu 2028. godine.

Šta je zaključak računice? Ovo znači da će United Grupa i Dragan Šolak u narednih manje od pet godina morati da vrate dugove u ukupnoj vrijednosti od 3,59 milijardi eura, a odmah potom im na naplatu stižu obaveze za kupovinu "Wind Hellas" u Grčkoj od 980 miliona eura!

Iz United Grupe poručuju da su se snašli za 2024. i 2025. rasprodajom dijela imovine, ali je potpuno nejasno šta će da rade kasnije, upozorio je ugledni grčki biznis portal Capital.gr u svojoj analizi.

Nema više izvlačenja para iz Srbije

U nekim prošlim vremenima, kada je United Grupa preko operatera SBB praktično držala monopol na tržištu distribucije televizije i interneta u Srbiji, gazda Šolak je investicije u inostranstvu finansirao dijelom i novcem koji je ispumpavao iz Srbije

Ali, toj priči je došao kraj. SBB više nema monopol već jaku tržišnu konkurenciju, pa je po ostvarenim prihodima sada posljednji u Srbiji - iza Telekoma Srbija, Yettela i A1 Srbija.

U regionu svih zemalja bivše Jugoslavije, SBB je tek deveti po prihodima i šesti po dobiti, a u konkurenciji velikih vlasničkih grupacija United Grupa je ubjedljivo posljednja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.