OBJAVLJEN SPISAK

Javna preduzeća najveći dužnici Poreznoj upravi FBiH

Iz Porezne uprave kažu, pitanje duga koji se odnosi na doprinose i poreze opterećuje Upravu

Porezna uprava FBiH. PUFBiH

S. S. / BHRT

11.11.2023

Najveći dužnici Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine su javna preduzeća. Novi spisak dužnika pokazuje da porezni obveznici Upravi duguju gotovo dvije milijarde i 700 miliona maraka. Ipak, taj dug je i mnogo veći jer se na spisku nalaze dužnici čiji je dug veći od 50 hiljada maraka. Zakonsko rješenje za naplatu duga u Poreznoj upravi kažu nemaju, piše BHRT.

Neslavno, prvo mjesto zauzimaju Željeznice Federacije BiH. Dug veći od 172 miliona maraka. I to u preduzeću koje bi trebalo biti kičma privrednog sistema Federacije BiH. Iza Željeznica na spisku rudnici u okviru Elektroprivrede BiH. Dugovanja za porez veća od 500 miliona maraka. Najveći rudnik u sastavu koncerna Kreka sam duguje 164 miliona. Uzrok je, rudari kažu, politika.

Rekorder GRAS

- Evo mi im rudari kažemo dajte nam da radimo, uplaćujte sve ono što treba i nemojte nas više dovodit u situaciju da razmišljamo kako i na koji način ćemo u penziju, jer mi bi voljeli da nismo dužni, dajte nam plaću sa porezima i doprinosima jer to je obaveza poslodavca, kojem država dozvoli da se on tako ponaša i ne uplaćuje - rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla.

Nakon rudnika rekorder je sarajevsko preduzeće GRAS. Radnicima ovog preduzeća godinama su isplaćivane plate bez doprinosa. Dug je bio znatno veći, ali sadašnji porezni dug iznosi 117 miliona maraka. U sindikatu kažu sve je i dalje sporo, ali bar plate ne kasne mjesecima i radnici idu u penziju, iako dugo na nju čekaju.

- Najveća su potraživanja na osnovu ne uplaćenog radnog staža i socijalnog u peridou 2009-2016, 2016 se počelo konačno počele isplaćivati bruto plaće gdje su radnici GRASA prestali biti radnici koji rade na crno - ističe predsjednik Sindikata radnika GRAS-a Amir Muminović.

Iz Porezne uprave kažu, pitanje duga koji se odnosi na doprinose i poreze opterećuje Upravu. Dugovi se gomilaju dvadeset godina, a postupci prisilne naplate i blokade računa neka su od rješenja naplate. Ipak, pravog zakonskog rješenja nema, pa se i ne nadaju da će uspjeti naplatiti sva dugovanja.

- Ako uzmemo firme koje su u stanju duga, stečajni postupak, postupak likvidacije, postupci proglašavanja nelikvidnosti, ako pogledamo samo tri grupe ovih obveznika, duguje se negdje skoro 700 miliona KM javnih prihoda, a od njih se neće moći naplatiti dug, možda 10-15% maksimalno - rekao je Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH.

Ko je dozvolio

A ključno pitanje je ko je dozvolio ovolika dugovanja? Dug ugrožava privredu Federacije, a sistema odgovornosti prema Upravi, očigledno, nema. Zato su neminovna dugoročna rješenja. I to kroz restrukturiranja, reforme i nove javne menadžmente, kažu stručnjaci.

- A ključni problem je uvijek u lošem menadžmentu. tako da je kvalitetniji način vođenja državnih preduzeća oni ne bi dolazili u poziciju da ne mogu platiti porez - kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma PFBiH Admir Čavalić istakao je da se preko odbora već raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji u oktobru ove godine.

Na vrhu spiska dužnika je i Sveučilišna Bolnica u Mostaru, sa više od 102 miliona maraka duga. A u kakvom je stanju zdravstvo u Mostaru dovoljno govore slike koje gledamo mjesecima. Nezadovoljstvo, protesti radnika zbog malih primanja, generalni štrajkovi i brojni otkazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.