TUZLANSKI KANTON

U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

Riječ je o porodičnoj farmi o kojoj se brine otac Hakija Selmanović sa tri sina Hajrudinom, Jusufom i Osmanom i njihovim porodicama

Sa otvorenja farme. Fena

FENA

4.12.2023

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović, vlasnik porodične farme „Selmanović“ Hakija Selmanović i predstavnica mliječne industrije 99 iz Gradačca Indira Omeragić u upotrebu pustili novosagrađeni objekat moderne farme za držanje krava za mužu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM.

Farmu osnovali 2016. godine

Riječ je o porodičnoj farmi o kojoj se brine otac Hakija Selmanović sa tri sina Hajrudinom, Jusufom i Osmanom i njihovim porodicama.

- Osnovali smo farmu 2016. godine. Prvu farmu smo sagradili prije tri godine, evo sada smo završili i drugu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM. Sarađujemo sa mliječnom industrijom 99 iz Gradačca i što je najbitnije imamo fer i korektne odnose, jer sve završavaju na vrijeme kada je u pitanju otkup i odvoz mlijeka. Trenutno imamo oko 270 muznih grla i planiramo da se još širimo - kazao je sin vlasnika Osman Selmanović.

Naveo je da imaju problem s nedostatkom poljoprivrednog zemljišta, te da se nada da će Ministarstvo poljoprivrede i Općina naći način da pomognu istinske poljoprivrednike i da obezbjede potrebno zemljište za njih.

Stekli kapital van granica BiH

- Ovo je vrijedna porodica koja je stekla kapital van granica BiH i uložila u svoje rodno mjesto. Mi kao lokalna zajednica smo im pomogli da svu papirologiju dobiju na vrijeme i stavili smo se na raspolaganje da pomognemo da završe objekat prije zime. Ovakvi objekti su dobrobit za lokalnu zajednicu, ali i za Tuzlanski kanton - kazao je načelnik Džafić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović je istaknuo da je ovo najmodernija farma u tom kantonu, pohvalivši rad kako svog tako i Federalnog ministarstva kada su u pitanju poticaji, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.