KOD PRIJEDORA

Velika investicija u Kozarcu: Austrijanci uložili milion eura

Kompletna investicija bi se kroz rad trebala otplatiti za 10 godina

Nova investicija u Kozarcu. kozarski.kom

S. S.

24.12.2023

Na 5.650 kvadratnih metara u okviru “Austroneta” u Kozarcu kod Prijedora postavljeno je 1.850 solarnih panela težine oko 50 tona. Izgrađene su i 4 elektrane, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi oko milion eura.

Kompletna investicija bi se kroz rad trebala otplatiti za 10 godina, a obzirom da je vijek trajanja solarnih sistema oko 30 godina, predviđa se narednih 20 godina i zarada. Prokurist u firmi “Austronet“ i “BetaReal” Enes Kahrimanović i ističe da su u ovim preduzećima prije tri godine počeli razmišljati o smanjenju troškova električne energije.

U međuvremenu je u EU na snagu stupio zakon gdje su rekli da sve zemlje koje su izvan EU, a izvozno orjentisane morat će dokazati stepen zagađenja sa CO2.

– Određene firme iz određenih branši moraju dokazati koliko imaju zelene energije u svom gotovom proizvodu. Ako nemaju neki određeni procenat onda kupac iz EU plaća 13 posto poreza više na taj proizvod. Kako ne bismo došli u taj problem, odnosno kako bismo bili konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu sa našim proizvodima, onda smo došli na ideju da postavimo solarne panele i napravimo elektrane – navodi Kahrimanović.

Odlučeno je da “Austronet” uloži sredstva u jednu elektranu za svoje potrebe od oko 170 do 180 kilovata, a firma “BetaReal” uloži u dodatne tri elektrane, snage oko 630 kilovata. Ukupna snaga proizvodnje električne energije je oko 800 kilovata, izvijestio je Kozarski vijesnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.