PROCJENE "FORBESA"

Na svijetu je nešto više od 2.600 milijardera: Evo koji su najmlađi

Među njima, najmlađi ima samo 19 godina

Klemente Del Vekijo: Najmlađi milijarder. Platforma X

N. H.

10.1.2024

Američki list "Forbes" procjenjuje kako na svijetu ima nešto više od 2.600 milijardera, a prosječna dob svjetskih milijardera je 65 godina, ali na popisu se našla lista i 15 koji imaju 30 ili manje. 

Među njima, najmlađi ima samo 19 godina. 

Udjeli u moćnim kompanijama

Gustav Magnar Vicoe (Witzoe), Norvežanin, koji ima 30 godina, vlasnik je gotovo polovine kompanije Salmar ASA, jednog od najvećih uzgajivača lososa. Udio je dobio na poklon od svog oca gustava, koji je firmu osnovao 1991. godine. 

Salmar je bio predvodnik industrijalizacije uzgoja ribe u Norveškoj.

Rajan Breslov (Ryan Breslow), 29-godišnji Amerikanac, odustao je od studija na prestižnom koledžu Stanford 2014. godine kako bi pokrenuo startup za plaćanje Bolt. U januaru 2022. godine je odstupio s mjesta izvršnog direktora, a sada je predsjednik kompanije. Breslov je za Bolt prikupio 1.3 milijarde dolara. Inače, on je pokrenuo i startup Love.

Bogatstvo Breslova procjenjuje se na 1.1 milijardu dolara. 

Osmo mjesto pripalo Katarini Andersen, 28-godišnjoj Norvežanki, čije se bogatstvo procjenjuje na 1.6 milijardi dolara. Ona je vlasnica u investicijskoj kompaniji Ferd. Porodica Andersen u Norveškoj je poznata već više od sto godina zbog brenda duhana. 

Dominacija jedne porodice

Leonardo Marija Del Vekijo (Del Vecchio), 28-godišnji Italijan, poput svoje braće naslijedio je 12.5 posto udjela u kompaniji Delfin, a on je glavni strateški direktor EssilorLuxottice.

Također je i izvršni direktor tvrtke Salmoiraghi & Vigano za prodaju naočala koju je EssilorLuxottica 2016. godine kupila za neobjavljenu svotu.

Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 4.2 milijardi dolara. 

Kim Džung Min (Jung), 5. najmlađa milijarderka, dolazi iz Južne Koreje, a sa malđom sestrom je većinski vlasnik online gaming giganta Nexon, koju je osnovao njen otac Džung-džu (Jung-ju), koji je preminuo u feburaru 2022. godine. 

Luka Del Vekijo (Vecchio) nalazi se na 4. mjestu liste. Ovaj 22-godišnji Italijan je sin Leonarda Del Vekija (Vecchio) i Sabine Grosi (Grossi), bivše direktorice odnosa s investitorima EssilorLuxottici, najveće svjetske kompanije u proizvodnji naočala.

Troje najmlađih

Treći na listi je Kevin Dejvid Leman (David Lehmann), 21-godišnji Nijemac, koji je vlasnik 50 posto udjela u najvećem njemačkom lancu prodavnica "dm", koji ostvaruje 14 milijardi dolara. Lemanovo bogatstvo je procijenjeno na 2.7 milijardi dolara. 

Kim Džung-joun (Jung-youn), 20-godišnja južnokorejska milijarderka, mlađa je sestra pomenute Kim Džung min. 

Prvo mjesto na listi pripalo je Klementeu Del Vekiju (Clemente Del Vecchio), mlađem bratu Luke Del Vekija. On je jedan od šestero djece Leonarda Del Vekija, pokojnog predsjednika tvrke EssilorLuxottica, najvećeg svjetskog proizvođača naočala. 

Klemente je nakon smrti svog oca 2022. godine naslijedio 12.5 posto udjela u očevom društvu Delfin i tako kao 18-godišnjak postao najmlađi milijarder na svijetu. Ostali nasljednici su njegova mačeha, braća i sestre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.