CRNA HRONIKA

Policajci su spremni uzvratiti vatru i zaštititi svoj i život građana

Kada sukob s kriminalcima eskalira

Dž. BULBUL

29.9.2014

Da su sarajevski policajci spremni odgovoriti na svaki izazov, čak i kada nisu na dužnosti, potvrđuje dramatičan događaj koji se desio 2. marta ove godine kada je M. P., pripadnik Policijske uprave Novi Grad, nakon posla svratio u prodavnicu "DP Marketi" na Alipašinom Polju te zatekao i upucao pljačkaša Stefana Tomića.

Tomić se oglušio na naredbu da spusti oružje te je ispalio jedan hitac, dok je policajac M. P. uzvratio vatru s tri hica, nakon čega je pljačkaš pao. Umro je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu dan nakon ranjavanja.

Smrtonosna sila

Ukoliko sukob s osumnjičenima eskalira te uključuje i upotrebu vatrenog oružja, kao što je bio slučaj s Tomićem, Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, ističe sljedeće:

- Pripadnici MUP-a KS svoje poslove i zadatke obavljaju profesionalno te su odlučni da zaštite život i imovinu građana, kao i vlastiti život i po cijenu upotrebe smrtonosne sile, a u okviru zakonom predviđenih uvjeta. U ovakvim situacijama postupaju odgovorno, profesionalno i u skladu sa zakonom. Znači, ukoliko je ugrožen život građana ili policijskih službenika, naši pripadnici imaju pravo upotrijebiti vatreno oružje - naglašava Nefić.

kerim-becic

Privođenje Damira Delića

On je pojasnio kako policajci tokom obavljanja svojih svakodnevnih poslova kao što su legitimisanje građana, uspostavljanje javnog reda i mira, kontrola saobraćaja, privođenja..., često budu izloženi kako verbalnim tako i fizičkim napadima, a mnogi završe i s teškim povredama.

- U prvih šest mjeseci ove godine desilo se 30 napada na naše pripadnike. U napadima je povrijeđeno 150 policijskih službenika, od kojih 138 lakše, a 12 teže. Njihove ovlasti su da osumnjičenu osobu pretresu i vežu sredstvom za vezanje, odnosno lisicama. Naglašavam da naši policijski službenici upotrebljavaju najniži stepen sile - pojašnjava portparol Nefić.

On dodaje da se napadi na policajce ne dešavaju samo tokom velikih policijskih akcija ili privođenja opasnih kriminalaca već i manjih prekršaja.

Potraga za Delićem

Dramatična potraga za Damirom Delićem, koji je 2. avgusta oko 16.50 sati u blizini zgrade sarajevske općine Stari Grad pucao na policiju te je i sam bio ranjen u desnu nogu, još jednom potvrđuje s kakvim se sve opasnostima svakodnevno susreću pripadnici MUP-a KS.

Potraga za Delićem počela je u 16.35 sati, kada je napao djevojku Naidu G. u Grbavičkoj ulici bb u Novom Sarajevu.

pljacka-drvopromet

"DP Marketi": Mjesto pucnjave

Policajci su ga pokušali legitimisati, međutim, on je izvadio pištolj, ispalio jedan metak te razoružao patrolu Policijske uprave Novo Sarajevo. Policajcima je ukrao službene pištolje, a zatim i službeno vozilo Golf, kojim je pobjegao u pravcu općine Centar. Do dolaska na Obalu Kulina bana oteo je vozilo Mercedes, kojim je nastavio vožnju i pucao na policiju u Šenoinoj ulici. Pripadnici Policijske stanice Stari Grad D. A. i T. M. su na Obali Kulina bana radi samoodbrane ispalili tri metka u pravcu Delića. Pogodili su ga u desnu nogu u predjelu potkoljenice.

Pripadnici Policijske uprave Novo Sarajevo u 21.25 sati uhapsili su Delića zbog sumnje da je napao policajca te počinio pokušaj ubistva, razbojništvo, izazivanje opće opasnosti, nasilničko ponašanje te nedozvoljeno držanje oružja ili municije bez odobrenja.

Fizičke pripreme

Zbog mogućnosti ovakvih dramatičnih situacija, pripadnici sarajevske policije svake godine prolaze obuku kako bi bili spremni odgovoriti na svakodnevne izazove.

- Naši policijski službenici imaju fizičke pripreme te vježbe savladavanja napadača. U svakom slučaju, oni redovno treniraju i vježbaju - rekao je Nefić.

Još jedan slučaj napada na policiju zabilježen je 12. februara ove godine kada su maskirani Mladen Kovačević, Kerim Bečić i Eldan Žigović upali u prodavnicu „EP Shop" u sklopu benzinske pumpe "Energopetrol" na Novoj cesti u općini Vogošća i, prijeteći radnicima oružjem, ukrali određenu sumu novca, nanijevši povrede jednom radniku. Nakon toga su pucali na patrolu policije i pobjegli.

- Krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti propisano je Krivičnim zakonom Federacije BiH i za koje sljeduje kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do 10 godina -navodi Nefić.

Brojni napadi

  • Od januara do septembra ove godine privođeni su P. F. (48), D. S. (53), P. M. (36), Č. M. (49), M. V. (31), M. Dž. (45), J. S. (27) i Ć. N. (24) zbog napada na policajce u Sarajevu
  • 12. maja pripadnici Policijske stanice Ilidža uhapsili su M. E. (36) iz Sarajeva zbog sumnje da je u ulici Igmanskog bataljona prilikom intervencije fizički napao i povrijedio policajca.
  • 1. februara privođen je B. A. (32) jer je napao policajca i B. D. (28) s Ilidže, kojeg je sprečavao u obavljanju posla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.