CRNA HRONIKA

Đumu i Atifa brutalno pretukao i opljačkao bratić Junuz s jatakom

U mjestu Šaševci razbojnici napali supružnike Kladanjčić

A. KAPO - S. MILUNIĆ

10.10.2014


Đuma Kladanjčić (77) teško je povrijeđena, dok je njen suprug Atif (78) zadobio lakše tjelesne povrede nakon što su ih brutalno napali i opljačkali u noći s utorka na srijedu u porodičnoj kući u mjestu Šaševci, općina Sokolac, njihov bratić Junuz Kladanjčić (50) sa Sokoca, koji je uhapšen, te K. M. iz Olova, za kojim se tragalo do zaključenja ovog izdanja “Avaza”.  

Pronađena puška

- Osumnjičeni je priveden u službene prostorije te je kriminalistički obrađen. Prilikom pregleda kuće koju koristi uhapšeni pronađena je automatska puška i izvjesna količina municije. On se tereti za krivična djela razbojništvo i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Za K. M., koji je, također, osumnjičen za krivično djelo razbojništvo, raspisana je potraga - saopćili su iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Inače, Atif i Đuma Kladanjčić u mjesto Šaševci kod Sokoca vratili su se još 2004. godine. Jedini su, osim komšija Saliha i Izeta Durakovića, stalni stanovnici ovog mjesta.

Đuma je nakon napada zbrinuta u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je jučer posjetila ekipa “Dnevnog avaza”. Iako teško povrijeđena i s vidnim podljevima na licu, Đuma je smogla snage te nam je ispričala šta je preživjela.

- Vrata su bila zaključana, ali su razvalili bravu. Ispred kuće imamo dva psa. Nisam čula da su lajali te sam shvatila da je ovo neko uradio ko je ovdje već dolazio - kaže Đuma.

Prema njenim riječima, razbojnici su prvo savladali, a potom vezali ruke, noge i usta njenom suprugu.

- Spavala sam, tako da nisam ništa čula. Kada su ušli u moju sobu te kada sam vidjela snop svjetla od baterije, pitala sam: “Atife, jesi li to ti?” Tek kada mi je jedan od njih stavio ruku preko usta i kazao: “Jebo li ti Atif Boga”, shvatila sam da je u pitanju pljačka - priča još vidno potresena Đuma.

ispreturane-stvari

Razbojnici ispreturali stvari po kući

Ona je kazala da je razbojnik ubrzo stavio i drugu ruku preko usta te je gušio i davio.

- Onda je uzeo moj šal i svezao mi usta. Kabl od videa je iščupao i vezao mi ruke, a na kraju je uzeo kaiš od Atifa, kojim mi je vezao noge. U trenucima dok me je davio, osjetila sam miris bijelog luka. Junuz je često kod nas svraćao, jeo i pio. Uvijek se osjetio na bijeli luk. Znala sam da je on, iako ni sada ne mogu da vjerujem da je neko u stanju svojoj strini ovakvo nešto napraviti - kaže Đuma, dodajući da Junuz ne radi, da nije oženjen te da živi u bezuvjetnoj kući na Sokocu.

Iako su iz CJB Istočno Sarajevo saopćili da su iz kuće nestali 2.100 eura, 1.000 KM, lovačka puška, dva mobitela te 25 litara domaće rakije, Đuma tvrdi suprotno.

- Istina je za pušku i mobitele. Međutim, ukrali su između 3.000 i 4.000 eura koji su se nalazili ispod kreveta, gdje je spavao Atif, te 12 litara rakije. Policajci su, kako sam čula od jednog istražitelja, rakiju pronašli u kući Junuza. Tako je i razotkriven. Pare smo čuvali za ukop, kupovinu drva i krave - kaže Đuma.

Ona je na kraju naglasila da je jedan od razbojnika koji je ispreturao stvari po kući u potrazi za novcem tražio i mesarski nož.

- Srećom, taj dan sam nešto nožem radila ispred kuće. Da ga je, kojim slučajem, našao u kući, sigurno bi me zaklao i danas ne bih ovdje s vama pričala - zaključila je Đuma.

S druge strane, Atif je za naš list ispričao da je u snu osjetio da ga nešto drma te da je čuo kako neko kaže: “Ustaj!”

Svezali ruke

- Vidio sam dvojicu muškaraca s čarapama na glavama s upaljenim baterijama. Jedan od njih me udario u glavu i pitao me gdje su pare. Kazao sam da nemam pare, ali mi nije vjerovao. Drugi mi je prišao sleđa i vezao me nekom kanapom preko usta, a zatim mi je svezao ruke i počeo me tući po leđima. Rekao sam da uzmu kravu i tele, ali je jedan od njih rekao: “Šta će nam krava, nama trebaju pare” - ispričao je Atif, dodajući da je čuo da su otišli da mu maltretiraju suprugu.

- Ubrzo su opet došli do mene i kazali da su našli pare. Prskali su me vodom po licu i nastavili udarati. Uz psovke su napustili kuću - ispričao je Kladanjčić.

atif-kladanjcic

Atif: Prskali su me vodom i nastavljali udarati

Iako u šoku i povrijeđen, starac se nekako uspio odvezati te potražiti pomoć kod komšije Saliha Durakovića, koji mu je dao mobitel da bi obavijestio policiju i Hitnu pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.