Tri osobe osumnjičene za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje

Na komemorativnom skupu i ukopu ekshumiranih iz grobnice Tomašica

Srna


Lica čiji su inicijali J.O, D.J. i S.M. iz Prijedora osumnjičena su za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti na komemorativnom skupu i vjerskom obredu ekshumiranih iz grobnice Tomašica, saopšteno je danas iz Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Osumnjičeni su sa još neidentifikovanom grupom lica 20. jula u Kozarcu zajednički onemogućili službeno lice da obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

"Svojim tijelima i uz prijetnju da će neposredno upotrijebiti silu spriječili su službeno lice da dovrši započetu službenu radnju legitimisanja i utvrđivanja identiteta počinioca prekršaja, a potom su pojedinačno i u organizovanoj grupi krajnje nekorektno, netolerantno i na uvredljiv način iskazivala svoje stavove prema angažovanim policijskim službenicima i uopšte prema policiji Republike Srpske, iskazujući netrpeljivost i neraspoloženje prema pripadnicima druge nacije", navodi se u saopštenju.

CJB Prijedor je protiv ova tri lica podnio je Okružnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj o počinjenim krivičnim djelima sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Komemorativni skup, vjerski obred i kolektivni ukop 284 Prijedorčana čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u Tomašici održan je u Kozarcu i na više mjesnih grobalja 20. jula.

Dan kasnije CJB Prijedor, čiji su pripadnici obezbjeđivali sve događaje toga dana, saopštio je da je skup protekao mirno i sigurno, uz evidentiran jedan izolovani sigurnosni događaj i jednu saobraćajnu nezgodu sa manjom materijalnom štetom.

"U toku je prikupljanje obavještenja na rasvjetljavanju navedenog događaja, a o svim prikupljenim operativnim informacijama biće upoznat i nadležni tužilac", navedeno je u tadašnjem saopštenju.

Prema ocjeni CJB Prijedor, bezbjednom održavanju skupa znatan doprinos dali su sami učesnici, kao i građani prijedorske regije.

Skupu su prisustvovali visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, vršilac dužnosti zamjenika šefa misije američke ambasade u BiH Edvard Bestik, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Želko Komšić, potpredsjednici Republike Srpske i Federacije BiH Enes Suljkanović i Svetozar Pudarić, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i brojni drugi zvaničnici.

NA VRH

Podijeli članak na