CRNA HRONIKA

Dvojica bankara i zaštitar negiraju vezu s pljačkašima

Počelo suđenje za višemilionsku krađu novca “UniCredit banke”

M. HODŽIĆ

4.11.2014

Pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda Široki Brijeg jučer je čitanjem optužnice i saslušanjem svjedoka započelo suđenje u predmetu protiv Tomislava Matijevića iz Uzarića, Miljenka Brekala iz Širokog Brijega, Fabijana Bakovića iz Livna i Mate Karamatića iz Posušja.

Negirali krivicu

Tužilaštvo ZHK tereti ih zbog pomaganja u razbojništvu, odnosno pljački pošiljke novca u iznosu od oko 3.600.000 eura i 150.000 KM, koja se dogodila 5. oktobra 2010. godine u mjestu Dužice kod Širokog Brijega. Pljačku su izvršile četiri maskirane osobe naoružane puškama i zoljom. Razbojnici su nakon krađe zapalili kombi “UniCredit banke” i vozilo koje su koristili u pljački.  

Lopovi koji su odnijeli novac nikada nisu identificirani niti uhapšeni, ali se optužnicom Tužilaštva ZHK Matijević, Brekalo, Baković i Karamatić terete da su kao saizvršioci uklanjanjem prepreka za počinjenje ovog djela s umišljajem pomogli drugome u njegovom izvršenju. Sva četvorica ranije su negirala krivicu.

Kako se navodi u optužnici, Matijevića, tadašnjeg šefa Trezora “UniCredit banke” u Mostaru, 5. oktobra 2010. godine ujutro nazvao je Baković, šef poslovnice “UniCredit banke” u Livnu, zatraživši hitnu pošiljku od 150.000 KM za potrebe ove poslovnice.

- Matijević je pristao, iako je znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz upotrebu kodovnika-šifrarnika. Izdao je naređenje uposlenicima Trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kofere te su ih predali zaštitarima firme “Sektor Security”, koji su tog dana trebali prevesti novac za potrebe “Zagrebačke banke” d. d. Zagreb u iznosu od 3.628.160 eura. Prijenos pošiljke bio je najavljen preko GP Gorica - Vinjani Donji - piše u optužnici.

Također, Matijević je, prema optužnici, dopustio da se novac preda zaštitarima bez prisustva blagajnika Trezora, odnosno Brekala, koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca od Mostara. Umjesto toga, Brekalo je u to vozilo ušao tek u Širokom Brijegu.

optuzeni-pljacka

Optuženi Brekalo, Baković i Matijević jučer po izlasku iz Suda  (Foto: M. Hodžić)

Svjedok Zdravko Jažo, tadašnji trezorski referent banke, rekao je jučer da se tog dana nije desilo ništa neuobičajeno u proceduri isporuke novca.

Konvoju s novcem u mjestu Dužice put je pripriječilo kombi vozilo Ducato, a iza njih je stao Chrysler, iz kojih su izašle četiri naoružane maskirane osobe.
 
- Razbojnici su, očito je, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi - stoji u optužnici.

Blindirano vozilo

Novac iz blindiranog vozila u iznosu od oko 3.600.000 eura bez kovanica te 150.000 KM iz pratećeg vozila ubacili su u Hyundai, kojim su se potom dali u bijeg.

Advokat odbrane Zdravko Rajić kazao je jučer da je optužnica Tužilaštva neargumentirana i proizvoljna te da će odbrana dokazati apsurdnost teze da su njegovi branjenici Matijević i Baković pomagali nepoznatim osobama.

- Javnost misli da je pljačka riješena, a nije, jer nema nijednog počinitelja, a stvara se percepcija da su ovu ljudi krivici, što nije točno - kazao je Rajić.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. novembar.

Vozilo bilo neispravno

Karamatića kao vođu tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki firme “Sektor Security” Tužilaštvo tereti da je izvršio zamjenu najavljenog ispravnog blindiranog vozila drugim tehnički neispravnim vozilom. Također, Karamatić je vreće s iznosom od 150.000 KM iz blindiranog vozila prebacio u prtljažnik pratećeg vozila Renault Megan iako je, stoji u optužnici, znao da se novac ne smije prevoziti u pratećim vozilima. Svjedok Mario Zovko, koji je upravljao blindiranim vozilom, jučer je ipak kazao da je ono bilo tehnički ispravno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.