CRNA HRONIKA

Vozač autobusa smrti na tabletama zbog pogibije tri djevojke

Poslije tragedije na putu Brod na Drini - Šćepan Polje

Al. B. - Ad. A. - Dž. Bl.

15.1.2015

Nakon stravične saobraćajne nesreće koja se dogodila u nedjelju navečer na putu Brod na Drini - Šćepan Polje, kada se autobus „Centrotransa“ iz Istočnog Sarajeva pun putnika survao u provaliju, završeni su vještačenje i vanredni tehnički pregled vozila.  

Izgubljena mladost

Podsjećamo da su u ovoj tragediji poginule tri mlade djevojke Dragana Gluhović, Amina Abdić i Marijana Medojević, a 13 putnika je povrijeđeno.

Goran Baković, rukovodilac saobraćaja i održavanja u "Centrotransu", kazao nam je da je vještačeni autobus tehnički bio ispravan.

- Znači, volan, kočnice i sve ostalo bilo je uredu. Vozilo je prebačeno u Sarajevo u krug “Centrotransa”, a poslije u našu garažu na Palama. Vozač je pušten iste večeri jer je utvrđeno da nije bio u alkoholiziranom stanju. U trenutku nesreće vozio je 22 kilometra na sat, znači vrlo sporo, skoro da je stao u tom trenutku. Čekamo daljnju istragu - pojasnio je Baković. 

sahrana-gluhovic-1

Očajna porodica stradale Dragane 

On je nadalje kazao da je sreća u nesreći to što je autobus zaustavilo drvo, jer da su otišli dalje u kanjon, niko ne bi preživio.

- Naša ekipa otišla je u posjetu povrijeđenima koji su još ostali na liječenju, a potom ćemo se zaputiti u Podgoricu. Vozač je fizički dobro, ali pije lijekove za smirenje - dodao je Baković.

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo kazali su nam da će nalazi obdukcije tijela poginulih djevojaka biti dostavljeni nadležnom tužilaštvu. 

izvlacenje-autobus-6

Izvlačenje autobusa iz provalije

- Nakon provođenja istrage te prikupljanja dokaza i izjava očevidaca, Tužilaštvo u Trebinju odlučit će kako će se dalje voditi postupak te hoće li protiv vozača, eventualno, biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - pojasnila je Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo.

Posljednji oproštaj 

Podgorica i Pale su nakon gubitka tri mlada života zavijeni u crno.   

Na porodičnom groblju u zaseoku Stajina kod Pala jučer je sahranjena poginula Dragana Gluhović. Posljednjem oproštaju tragično stradale djevojke prisustvovalo je više od 400 Paljana koji su se u dugačkoj povorci, noseći vijence i cvijeće, kretali ka grobnom mjestu. Draganina majka Veselinka teško je podnijela kćerkin prerani odlazak te je u očaju dozivala njeno ime.  

screenshot-1

Nesretna žena nije se mogla odvojiti od kovčega u kojem je ležala njena mezimica, a suprug Radovan i sin Aleksandar su bezuspješno pokušavali da je utješe jer su i oni bili shrvani od bola. 

Također, nekoliko hiljada Podgoričana, ali i stanovnika drugih gradova Crne Gore oprostilo se od 24-godišnje Amine Abdić. Dženaza joj je klanjana na muslimanskom groblju Cijevna u Podgorici. Tuga je okovala i groblje u Čepurcima, gdje je sahranjena Marijana Medojević (29), treća stradala u autobusu smrti. 

suljo-mustafic

Suljo Mustafić: Naći rješenje ili zatvoriti put

- Nesreća na putu Brod na Drini - Šćepan Polje je jedna velika tragedija, ali istovremeno i opomena za vlasti dvije države da moramo zajednički raditi na boljoj putnoj infrastrukturi između Crne Gore i BiH. Izgradnja puteva jeste skupa, ali su ljudski životi mnogo vredniji. Samo ta jedna tragedija u trenu nas je ostavila bez troje mladih ljudi. Na vlastima je da konačno pronađu rješenje, nađu mogućnost za izgradnju kvalitetne ceste ili da ovaj put od Foče do Plužina proglase zatvorenim za saobraćaj - kazao je za „Avaz“ Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore. 

Kriva Direkcija za puteve RS

Poslanik u NSRS-u i bivši načelnik općine Foča Zdravko Krsmanović najavio je proteste ako vlasti u RS pod hitno ne saniraju cestu smrti prema Šćepan Polju.

- Krivac za nesreću je Direkcija za puteve i preduzeće za održavanje, jer ništa nisu učinili da ovaj put, koji se tretira kao magistralni, naprave da to i bude. Umjesto toga, učinili su sve da ovo ostane kozja staza. Ovo nisu putevi, ovo su staze smrti. Očekujemo od SO Foča da na sjednicu pozove ministra saobraćaja i veza RS da bi se izjasnio počinju li radovi odmah. Ako ne, odbornici opozicije, nevladine organizacije i građani koji žele spriječiti legalno ubijanje nevinih ljudi organizovat će blokade svih magistralnih i regionalnih puteva na području opštine - kazao nam je Krsmanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.