CRNA HRONIKA

Neuropsihijatri i psiholozi ponovo će vještačiti majku, očuha, djeda i nanu

Nastavljeno suđenje za monstruozno ubistvo malog Smaje Ćesira

Autor:Am. KOVAČ

23.1.2015

Advokati optuženih Saliha Arnautovića (28) te Ene (25), Munire (62) i Emira Lipe (57), koji se terete za smrt dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, koji je imao tri i po godine kada je 25. februara prošle godine monstruozno ubijen, Vijeću Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, dostavili su prijedloge dokaza koje će izvesti odbrana.

Duševna oboljenja

Osim saslušanja optuženih i svjedoka, advokati Indira Karahodžić, koja zastupa Arnautovića, Izet Baždarević, branilac Emira, i Salih Hota, branilac Munire Lipe, zatražili su i ponovno neuropsihijatrijsko vještačenje njihovih klijenata na okolnosti duševnih oboljenja i duševnih stanja u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Za Arnautovića je Karahodžić zatražila i vještačenje na okolnosti ovisnosti o drogama i alkoholu.

Dijana Hasić, koja je jučer mijenjala advokata Omara Mehmedbašića, kazala je da će se naknadno izjasniti o tome hoće li za njihovu klijenticu Enu Lipu tražiti neuropsihijatrijsko vještačenje. No, kako saznajemo, Mehmedbašić će tražiti vještačenje svoje klijentice.

Tužiteljica Ivana Petković protivila se prijedlozima odbrane kada su u pitanju vještačenja s obzirom na to da je Tužilaštvo tokom iznošenja svojih dokaza iznijelo i nalaz neuropsihijatrijskog vještačenja. Tužiteljica se protivila i saslušavanju svjedoka s obzirom na to da nisu bili očevici ubistva.

Prihvaćeni prijedlozi

No, Vijeće je ipak prihvatilo prijedloge, kazavši da optuženi imaju pravo iznijeti svoju odbranu.    

Za naredno ročište, koje je zakazano za 12. februar, planirano je da svjedoči optuženi Arnautović.

Tada će svjedočiti i Mehmed i Mirsada Ramić na okolnosti poznanstva sa Salihom i Enom.

salih-arnautovic-150

Foto: Avaz (Salih Arnautović: Tvrdio da nije ubio dječaka)

Podsjećamo, krivicu za smrt malog Smaje Arnautović je prebacivao na svoju nevjenčanu suprugu Enu, punca i punicu. Tvrdio je da je Ena tog dana ubila Smaju, a da su njeni roditelji, također, maltretirali dječaka zbog čega im je on više puta rekao da će se s njima obračunati ako ga taknu.

Ena je, pak, tvrdila da je Arnautović na razne načine zlostavljao njenog sina. Tvrdila je da mu je on prije ubistva sipao vosak na genitalije, kliještima ga vukao za spolni organ i tukao ga te ga kobnog dana i ubio.

lipa-sudjenje-23-12-14-6mk

Foto. Avaz (Ena Lipa: Krivicu prebacivala na nevjenčanog supruga)

Emir i Munira Lipa tvrdili su, pak, da su Ena i Salih krivi za smrt njihovog unuka.

Suđenju je jučer prisustvovao i Suad Ćesir, otac malog Smaje.  

Ubijali ga uz muziku

Prema optužnici, 25. februara 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka pojačali su muziku na radiju u sobi, a zatim su šakama te kaišom sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo o podlogu - zid ili pod.

Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove te je izgubio svijest. Majka je donijela vodu, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi mu lijevali vodu i osvijestili ga. Udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali, izazvali su krvarenje u mozgu, a potom i oticanje, koje je pritisnulo važne centre u mozgu te se dječak ugušio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.