CRNA HRONIKA

SLUČAJ TURKOVIĆ Isljam Kalender će iskaz dati putem videolinka

Rasprava o zaštićenom svjedoku bez prisustva novinara

A. KAPO - A. ALJIMI

3.2.2015

U Sudu Bosne i Hercegovine jučer je sa suđenja zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića isključena javnost te su, prema rješenju Senadina Begtaševića, predsjedavajućeg drugostepenog Vijeća, novinari napustili sudnicu. 

Krunski svjedok

Klasično ročište jučer nije održano, već se radilo o statusnoj konferenciji, gdje su odbrane optuženih te postupajuća tužiteljica Diana Kajmaković raspravljali o tome na koji će način svjedočiti zaštićeni svjedok pod imunitetom Isljam Kalender. Kako saznajemo, Sud je nakon rasprave odlučio da će Kalender svjedočiti putem videolinka u sljedeći četvrtak. 

Podsjećamo da se radi o čovjeku koji je svojim iskazom, uz pokajnika Seada Dumanjića, u prvostepenom postupku u potpunosti razotkrio monstruozne zločine Turkovićeve grupe, iza koje je ostalo pet leševa. Kalender je do u detalje opisao likvidacije te puteve heroina i kokaina kojima je trgovao Turkovićev klan.    

Naime, prije nego što će javnost biti isključena sa suđenja, tužiteljica Kajmaković je kratko kazala da ostaje pri ranije iznesenom stavu o ovom pitanju. Međutim, s druge strane, Fahrija Karkin, branilac Turkovića, šefa zločinačke organizacije, usprotivio se isključenju javnosti sa suđenja. 

- Zašto se krije lik Kalendera od javnosti i medija? U ovom predmetu već je štićen lik svjedoka na način da je spušten zastor koji je i predviđen za to. Javnost je već mogla čuti njegovu izjavu, a u pojedinim medijima objavljena mu je i slika, što sam vam i pokazao - kazao je, između ostalog, Karkin.

S njegovim mišljenjem složile su se i odbrane preostalih optuženih. 

Nove okolnosti

Sudija Begtašević je kratko kazao da postoje nove okolnosti.

- Svjedok se nalazi u programu zaštite druge države, a ne zna se hoće li uopće svjedočiti - kazao je Begtašević i dodao da će, najvjerovatnije, i na naredna dva ročišta javnost biti isključena sa suđenja.

Monstruozna ubistva i pljačke

Podsjećamo da je Turković prvostepeno osuđen na 40 godina, kao i njegov omiljeni ubica Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović dobio 12 godina zatvora, Fadil Aljović pet i Muamer Zahitović Ševrtko tri godine robije.  

Prema navodima optužnice, Turković i članovi njegove zločinačke organizacije terete se za svirepe likvidacije Mithata Mekića Mikija te njegove trudne djevojke Lusije Salas-Kortez, koji su ubijeni u kući u Binježevu. Od Turkovićeve ruke stradali su i Verner Ajdari te Mario Tolić, koji su namamljeni u kuću na Bistriku, a potok likvidirani i sahranjeni u plitkim grobnicama. U Johovcu kod Janje hicem u potiljak Lakić se riješio Rajka Milovanovića Grge, inače pripadnika zločinačke organizacije koji je mogao postati neugodan svjedok. 

Turkovićeva grupa se, također, tereti za pljačku 2,5 miliona maraka iz Sarajevskog aerodroma, više pokušaja likvidacije, neovlašten promet oružja i otimanje dionica Fabrike čarapa “Ključ”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.