CRNA HRONIKA

Stevo Krajišnik obećavao posao u inostranstvu, pa uzimao unaprijed hiljade maraka za vize

Potvrđena optužnica protiv prevaranta iz Skender Vakufa

Autor:M. Ke.

12.5.2015

Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Steve Krajišnika (36) iz Skender Vakufa koja ga tereti da je prevario 51 osobu za više od 10.000 maraka.

Optužnica ga tereti da je žrtvama uzeo novac tokom 2012. i 2013. godine na ime lažnog obećanja da će ih zaposliti u inostranstvu.

Prethodno je prvo objavljivao oglase u medijima u kojima je građanjima BiH nudio posao u inostranstvu, a nakon što bi mu se javljali, uzimao bi ih od 200 do 300 eura pod izgovorom da mu je to potrebno radi sređivanja vize i neophodne dokumentacije. Potome bi mu se izgubio svaki trag.

Prvu prevaru počinio je kada je 2012. godine objavio na teletekstu TV BiH objavio oglas za posao na koji se javilo se 16 osoba iz Prnjavora, Banje Luke i Šamca. Predstavio im se kao Alen, a oni su mu ukupno uplatili 4.000 maraka, poslije čega je bestraga nestao.

Druga prevara dogodila se u martu 2013. godine, kada je pod lažnim imenom, predstavlajući se kao Lazo Stijepić iz Beča, prevario pet osoba iz Foče, garantujući im posao u Austriji. Obećanje im je naplatio 2.000 maraka.

Na istu prevaru za posao u Italiji, samo dva mjeseca kasnije, nasjelo je i pet osoba iz Drvara. Krajem maja i u junu iste godine prevario je i sedam osoba iz Zvornika. I njima je uzeo 2.000 maraka obećavši im posao u Berlinu. Njima se predstavio kao Željko, vlasnik preduzeća iz Prijedora.

Pod lažnim imenom Ivan Jeremić iz Slavonskog Broda, prevario je 18 osoba iz Donjeg Vakufa, Bosanske Dubice i Sombora. Njih je takođe ojadio za 2.000 maraka. Uhapšen je u julu 2013. godine u akciji kodnog imena “Oglas”.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.