CRNA HRONIKA

U SBK u porastu krađa vozila: U prvih šest mjeseci ukradeno 55 vozila

Na meti kradljivaca najčešće su bila vozila marke "Volkswagen"

Az. M.

22.7.2015

Krađa vozila ponovo je učestala pojava na području Srednjobosanskog kantona (SBK). Samo u prvih šest mjeseci ove godine, na području SBK po riječima portparola srednjobosanskog MUP-a prijavljena je krađa 55 motornih vozila.

Od tog broja policijski službenici pronašli su 19 vozila i vratili ih vlasnicima, dok je u još 14 slučajeva izvršen povrat vozila, nakon što su se vlasnici bez obavještavanja policije opredijelili za otkup svog ukradenog vozila od kradljivaca.

Na meti kradljivaca najčešće su bila vozila marke „Volkswagen“, čak u 46 slućajeva. U tri slučaja ukradena su vozila marke „Škoda“, a u dva slučaja vozila marke „Audi“. Najviše krađa evidentirano je na području PU Travnik , gdje je prijavljena krađa ukupno 32  vozila- kaže Prohan.

Na području koje pokriva PU Bugojno u prvih šest mjeseci 2015. godine ukradeno je ukupno 10 putničkih motornih vozila , od kojih su službenici policije pronašli tri.

Prohan je uputio i apel građanima da saradnjom sa pripadnicima policije, prije svega pravovremenim prijavama pomognu u prevenciji ovakvih slučajeva , a vlasnike vozila podsjećaju na činjenicu da ugradnjom zaštite na vozilu mogu sprijećiti njegovu krađu. Pokazalo se , da, izvršioci nisu uspijevali ukrasti vozila , koja su imala neku od poznatih zaštita, nego su te krađe ostale samo na pokušaju. Takođe, građanima je upućen savjet da, ukoliko se nađu u situaciji, ne pristaju da otkupe svoje vozilo od kradljivaca, jer na taj način mogu biti prevareni, te ostati i bez vozila i bez novca.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.