CRNA HRONIKA

Optuženi za krijumčarenje opojnih droga sporazumno priznali krivicu

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH

Mi. K.

26.8.2015

Optuženi za krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. KZ BiH i neovlaštenog prometa opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH,  priznali su krivicu i s tužiocem, u prisustvu svojih advokata, potpisali sporazum o priznanju krivice.

Krivicu su priznali optuženi, Hakija Mehović, rođen 25. aprila 1961. godine u Bor-Ivangradu, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH, Vidak Milić, rođen 25.februara 1950. godine u mjestu Barakovac, Foča, nastanjen u Zvorniku, ranije osuđivan, državljanin BiH, i Vahidin Dobrača, rođen 3. oktobra 1986. godine u Rogatici, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH.

Optuženi su priznali krivicu da su, djelujući kao grupa za organizirani kriminal, počinili međunarodno krijumčarenje veće količine opojne droge marihuana "skunk" i "heroin", sa područja Makedonije, Srbije i Kosova na područje BiH, kao i sa područja BiH u Srbiju, gdje su u BiH opojnu drogu "heroin" miješali sa odgovarajućim supstancama radi uvećanja njene mase, te nakon toga prodavali navedene opojne droge na teritoriji BiH i Srbije njima poznatim osobama.

U skladu sa njihovim ulogama u počinjenom krivičnom djelu, nakon priznanja krivice, predložene su kazne, Hakiji Mehoviću kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, Vidaku Miliću kazna zatvora u trajanju od jedne godine, i Vahidinu Dobrači kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

U skladu sa sporazumom, optuženima će se, na osnovu člana 69. stav 1. tačka d) KZ-a BiH, a u vezi sa članom 74. stav 1. i 2. KZ-a  BiH,  izreći mjera sigurnosti - oduzimanja predmeta korištenih u izvršenju krivičnog djela. Od optuženih će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje ovih krivičnih djela, među kojima i više mobilnih telefona i kartica.

Sporazumnim priznanjem krivice svi optuženi su se obavezali da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju ovih krivičnih djela, a koji su im poznati i u kojim krivičnim djelima su i sami učestvovali.

Potpisivanjem sporazuma osumnjičeni potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i s razumijevanjem, te se obavezuju na plaćanje troškova koji su proizašli iz ovog krivičnog postupka u Sudu BiH.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.