Vrhovni sud FBiH sutra o žalbi ubica Arnele Đogić, brat Edin poručuje: Ako im skinu i dan od ranije kazne, bit će to skandal!

Murz Brkić i Avdija Selimović osuđeni na po 40 godina robije

E. T.

Vrhovni sud FBiH sutra bi trebao razmatrati kaznu koju je Kantonalni sud u Zenici izrekao za Muriza Brkića i Avdiju Selimovića za monstruozno ubistvo Arnele Đogić u Olovu.

Slučaj koji je šokirao regiju sredinom juna ove godine dobio je epilog koji je donekle zadovoljio porodicu ubijene ali i javnost. Njih dvojica dobili su po 40 godina robije. 

Iako se ne zna koje bi olakšavajuće okolnosti mogle dovesti do toga da Vrhovni sud uvaži njihovu žalbu, brat ubijene Arnele, Edin Đogić, kazao je za "Avaz" da svako umanjenje kazne bilo skandalozno.

Žao mi je roditelja

- Ako im sud skine jedna dan od ranije izrečene kazne, to će biti skandalozno! Žao mi je mojih roditelja, koji će morati sutra kroz sve to ponovo prolaziti, slušati o brutalnosti, svireposti dvojice monstruma, kojima ne želim ni ime izgovoriti - kazao je Đogić.

Podsjetimo, Brkić i Selimović su 27. februara izvršilo ovo svirepo ubistvo, čiji su detalji šokirali javnost. 

U optužnici se navode detalji svirepog ubistva:

- Nakon što su se dogovorili da zajedno usmrte Arnelu, koja se prethodno duži period zabavljala sa Avdijom i nakon prekida veze započela vezu sa drugom osobom, na šta je Avdija bio ljubomoran, Avdija odlazi u mjesto Ceribašići-Sokolac po Brkić Muriza kojeg dovozi u Olovo. Oko 16 sati, ovim vozilom dovezli su se na lokalitet 'Čudanski krševi' da pregledaju i 'utvrde' mjesto gdje je najpogodnije da, nakon što je ubiju, sakriju Arnelino tijelo.

Kada su pregledali ovaj teren, odvezli se nazad u Olovo u jedan kafić gdje su konzumirali alkohol, a zatim su otišli do mjesta Brda gdje je Muriz izašao iz vozila i ostao čekati da se Avdija u Olovu nađe sa Arnelom i poveze je dogovorenim pravacem gdje ga je Muriz čekao. Kada se se Avdija, po prethodnom dogovoru preko Facebooka, oko 18:30 sati, našao sa Arnelom, ona je sjela u njegovo vozilo na zadnje sjedište i krenuli su u pravcu mjesta gdje je Muriz čekao.

Kada su stigli, Avdija je zaustavio vozilo u koje je Muriz ušao i sjeo na mjesto suvozača, te se odmah obratio Avdiji riječima: 'Avdija, hoćemo li sada', na što je Avdija, vozeći prema mjestu 'Čudanski krševi' odgovorio: 'Odmah'.

Nakon toga Muriz je između prednjih sjedišta prešao na zadnje sjedište i počeo udarati Arnelu zatvorenim pesnicama u predjelu glave, našto je ona zajaukala: „Joj, Avdija“ i plačući molila: 'Nemoj, molim te'.

Kada je Avdija u momentu dolaska na mjesto zvano 'Velika krivina' zaustavio vozilo, izašao je iz istog, zapalio cigaretu, pa nakon ispušene pola cigarete, iz gepeka vozila izvadio PVC uže za vezanje 'bala' sijena, otvorio vrata vozača i mobitelom osvijetlio prostor u vozilu gdje je vidio da Muriz sjedi na Arneli koja je bila u ležećem položaju, bočno sa glavom naslonjenom na prozor lijeve strane vozila.

Vezali je PVC užem

Muriz je rukama stezao oko vrata, te joj zadao povrede u vidu preloma nosne kosti, preloma lijevog do središnjeg dijela tijela donje vilične kosti uz izbijanje prvog gornjeg desnog centralnog sjekutića i razderinom sluznice i mišića prednjeg dijela gornje strane jezika, te snažnim pritiskom koljena na prednju stranu grudnog koša slomio joj je grudnu kost sa racjepom tkiva gornje strane desnog i donje strane lijevog režnja jetre.

PVC uže su joj vezali preko usta stežući joj jezik i donji lobanjski dio glave da ne bi mogla zapomagati, nakon čega Avdija vozilom nastavlja kretanje prema mjestu „Čudanski krševi“ i dok je upravljao vozilom, jednom rukom 'rovio' po džepu Arnelinog kaputa i izvadio njen mobitel, saobraćajnu, ličnu, vozačku, kreditnu karticu i oko 190 KM.

Dovezavši se do utvrđenog mjesta 'Čudanski krševi', Avdija zaustavlja vozilo, obaraju mjesto suvozača i preko njega izvlače Arnelu iz vozila, bacaju je potrbuške na zemlju.

Kada Avdija iz vrata vozila uzima nož dužine sa drškom oko 15 cm, isti daje Murizu govoreći: 'Uradi to da ne ostane živa'.

Dok je Arnela ležala licem prema zemlji, Muriz joj je lijevom rukom zadigao glavu za kosu i snažno stojeći iznad nje nožem joj zadao zaživotne povrede u vidu reznih rana i ubodina i to: najmanje sedam reznih rana u vidu duboke rezne rane (klanje) prednje strane središnjeg dijela vrata u dužini oko 12 cm, u sklopu koje su presiječeni mišići, manji krvni sudovi, čitav obujem gornjeg dijela dušika uz presjek donjeg dijela štitaste hrskavice grkljana i presjekom prednjeg zida početnog dijela jednjaka, rezna rana gornjeg dijela prednje strane vrata dužine oko 7 cm, rezne rane gornjeg dijela prednje strane vrata, rezne rane desne strane vrata, rezne rane desne prednje i bočne strane vrata i rezne rane unutrašnjeg desnog ključnjačnog predjela prednje strane grudnog koša, te pet ubodnih rana vrata i donje usne-bradka u vidu ubodine desne polovice bradka koja zahvata čitavu debljinu donje usne, dvije ubodine desnog dosredišnjeg dijela vrata sprijeda, ubodina desnog donjeg dosredišnejg dijela vrata u dužini kanala oko 10 cm koja završava u zjapu gornjeg dijela jednjaka, ubodina desne strane vrata ubodnog kanala u dužini oko 7 cm u dubini vrata u nivou desnog ugla donje vilične kosti i potpunim zasjekom zida desne jugularne vene i presjekom zida desne gornje štitnjačne arterije.

"De posvijetli, izbo sam je"

Usljed vanjskog iskrvarenja prouzrokovanog oštećenjima zidova desne jugularne vene i desne gornje štitnjačne arterije kod Arnele je nastupila smrt, nakon čega Muriz govori: 'De posvijetli, izbo sam je', što je Avdija i učinio, vidjevši kako joj Muriz i dalje drži glavu za kosu, govoreći: 'Zbo sam je, nema ništa od nje'.

Na Avdijine riječi: 'Hajmo je sad baciti sa litice u potok', nakon što su je na ovako okrutan način usmrtili,  Muriz je uzima za ruke, a Avdija za noge, te Murizu u rukama ostaje njen svučen kaput koji Muriz baca niz liticu. Potom su je ponovo uzelči za ruke i noge i snažno bacili niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Usljed pada na njenom tijelu nastaju posrmtni prelomi kostiju krova i baze lobanje obostrano, lijeve ključne kosti, rebara obostrano, te kralježnice.

Nakon ovoga Avdija i Muriz odvezli su se prema Olovu, a Avdija je u putu zaustavio vozilo i u rijeku Stupčanicu bacio nož. Također, u toku vožnje iz Arnelinog mobitela vadi karticu, mobitel lomi rukama i baca u granje, nastavljajući vožnju do naselja Solun gdje Muriz u prodavnici kupuje cigarete i četiri pive koje piju tokom vožnje, zatim u mjestu Čunište izlaze iz vozila, peru ruke, bacaju maramice kojim su brisali ruke, nastavljaju vožnju prema Carevoj Ćupriji, na kom dijelu puta Avdija iz vozila izbacuje Arnelinu ličnu kartu, a na mostu u Carevoj Ćupriji u rijeku bacaju i ostale dokumente. Dolaskom u Carevu Ćupriju odlaze u kafanu 'San Remo' gdje su uz živu muziku pili, pjevali, igrali, plaćali piće gostima, naručivali pjesme i tako trošili Arnelin novac sve do 23:30 sati kada su napustili kafanu", navodi se u optužnici protiv Brkića i Selimovića. 

 

NA VRH

Podijeli članak na