CRNA HRONIKA

Detalji krvavog obračuna u Sarajevu: Pucao sam u dvojicu koji su me maltretirali

Policajci otkrili šta im je ubica Adnana Ćurevca i Edina Hrnjića rekao na mjestu zločina

A. KAPO

19.1.2017

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Sadinu Bahuni (26) iz Sarajeva, koji se tereti da je 9. jula prošle godine u ulici Hadži Sulejmanova u starom dijelu Sarajeva iz “kalašnjikova” izrešetao Adnana Ćurevca (27) i Edina Hrnjića, zvanog Hole (26). 

Poslali pojačanje

Kemal Popović, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji je kritične noći čuvao rezidenciju zamjenika američkog ambasadora, koja se nalazi nedaleko od mjesta zločina, ispričao je da je prvo čuo rafalnu paljbu. Nedugo poslije primijetio je nepoznatog mladića kako trči.

- Primijetio sam da drži nešto u desnoj ruci, ali nisam vidio šta... Naglo je skrenuo desno prema jednoj zgradi. Ponovo se vratio i krenuo prema meni. Pitao sam ga: “Šta je bilo?” Uznemiren, kazao mi je: “Pucao sam u dvojicu koji su me maltretirali, ne znam jesam li ih ubio.” Bio je zaista uznemiren. Rekao sam mu da sjedne, dao sam mu flašu s vodom ili sok... Ponovio mi je da su ga maltretirali i da je bacio pušku – ispričao je Popović.

adnan-curevac

Adnan Ćurevac

On je naglasio da Bahuna, iako u šoku, nije bio agresivan prema njemu.

- Pitao sam ga ima li još neko s njim, jer nisam znao o čemu se radi, na šta mi je odgovorio da ne zna. Pozvao sam nadređene, koji su poslali pojačanje. Za njima je brzo došla i patrola policije. U međuvremenu sam vidio da je puška ispod vozila, ali je nisam dirao – kaže svjedok.

Iskaz je dao i istražitelj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Edin Grabovica. On je kazao da je tokom saslušanja u policiji Bahuna sve u potpunosti priznao.

- Rekao je da je u ranijem periodu bio izložen pritiscima od strane oštećenih. Kazao je da su i kritične noći došli do njegovog stana, gdje je bio s djevojkom – rekao je Grabovica. 

Svjedok je pojasnio da je Golf 2, u kojem su ubijeni Ćurevac i Hrnjić, prevezen u službenu garažu, gdje je obavljen detaljan pregled. Tom prilikom je na suvozačevom mjestu pronađena takozvana pištolj-olovka sa metkom u cijevi. Dodao je da je na vozilu bilo dosta oštećenja nastalih usljed djelovanja oružja te da su pronašli i dosta zrna.

Počupane žice

- Bilo je i oštećenja ispod volana, žice su bile počupane, plastika odvaljena, što je moglo upućivati na pokušaj krađe vozila – rekao je Grabovica.

Naredno suđenje zakazano je za 14. februar, kada je planirano saslušanje Vedada Ahmethodžića i Valentina Hajdara.

edin-hrnjic

Edin Hrnjić

Ahmethodžić klečao i govorio: “Diši, Hole”

Stanko Jošilo, pripadnik Prve policijske uprave, koji je, zajedno s kolegama, prvi došao na mjesto događaja, kazao je da ih je dočekao strašan prizor. 

- U Golfu 2 bile su dvije osobe koje nisu davale znake života. Otvorena su bila suvozačeva vrata, pored kojih je klečala jedna osoba (Vedad Ahmethodžić), koja je dodirivala jedno od tijela i govorila: “Diši, Hole” – ispričao je Jošilo.

On je rekao da je bilo dosta čahura te da su pronašli i ceker u kojem je Sadin Bahuna donio oružje. Dodao je da je u blizini, osim Ahmethodžića, bila još jedna osoba te da su obojica identificirana i da je utvrđeno da nemaju veze s ovim događajem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.