CRNA HRONIKA

Sin multimilionera zaklao porodicu zbog džeparca, a sada ga čeka najgora noćna mora

Blic.rs

7.6.2018

Henri van Breda, sin multimilionera čije se bogatstvo procjenjuje na 16 miliona dolara, osuđen je na doživotnu robiju u ozloglašenom zatvoru u Južnoafričkoj Republici, nakon što je sjekirom ubio 54-godišnjeg oca Martina, 55-godišnju majku Terezu i 22-godišnjeg brata Rudija i pokušao da ubije sestru Marli, koja je preživjela s teškim povredama i izgubila pamćenje.

Danas, na 66. dan suđenja i dan izricanja presude, Marli je rekla istražiteljima da se stariji brat prema njoj uvijek odnosio kao prema princezi i još ne može da se sjeti užasnog napada.

Henri i dalje tvrdi da je nevin, a za napad optužuje dvojicu misterioznih tamnoputih muškaraca s fantonkama na licu.

Sudija vrhovnog suda u Kejptaunu osudio je Van Breda za hladnokrvno, planirano ubistvo i napad na nenaoružane žrtve koje nisu mogle da se brane.

- Napadi svjedoče o neopisivoj brutalnosti, urođenoj surovosti i gotovo besprimjernoj nebrizi za dobrobit vlastitih roditelja, brata i sestre - rekao je sudija i istakao da za takav zločin slijedi najstrožija kazna.

- Društvo ne očekuje ništa manje - rekao je on.


Krvoproliće se desilo u ranim jutarnjim satima januaru 2015., u luksuznoj porodičnoj vili na imanju golf-kluba De Zalze Vajnlends u Stelembosu, u Južnoafričkoj Republici, dok su ostali članovi porodice još spavali.

Sjekirom teškom pet kilograma Van Breda je nasrnuo na roditelje, brata i sestru, nanijevši im najmanje 17 povreda lobanje i vrata.

Otac Martin preminuo je nakon što je zadobio najmanje šest udaraca sjekirom u glavu i vrat. Majku Terezu Robert je udario najmanje tri, a brata Rudija četiri puta. Mlađa sestra Marli, koja ima 19 godina, zadobila je najmanje četiri teške povrede glave, ali je nekim čudom preživjela.

Henri, koji je uhvaćen s površinskim ranama na tijelu, za koje se ispostavilo da ih je sam sebi nanio, tvrdi da je pokušao da odbrani porodicu od napadača. Rekao je da se jedan od njih histerično smijao kada je sjekirom ubio njegove roditelje brata i pokušao da ubije njegovu sestru, a da se on “borio na život i smrt” s njim, sve dok ovaj i njegov saučesnik nisu pobjegli. Policija je pretražila imanje udaljeno 40 kilometara od Kejptauna, iako ništa nije ukazivalo na provalu.


U lokalnim listovima objavljene su glasine da je Henri bio narkoman i da je zapao u dugove, a da su mu roditelji ukinuli džeparac i da su namjeravali da ga smjeste u bolnicu za odvikavanje. Na suđenju, međutim, nije bilo riječi o tome, niti su podnijeti odgovarajući dokazi.

Van Breda će izdržavati kaznu u strogo osiguranom zatvoru “Polsmur”, u kojem se nalazi više od 7.500 opasnih kriminalaca (predviđeno je upola manje). Tamo će se suočiti s borbama suparničkih bandi, nasiljem i masovnim silovanjima. Kao sin bogataša i bijelac, u zatvoru u kojem je 98 posto crnaca, biće na udaru od trenutka kada stigne.

Još dok je čekao presudu, kada je bio smješten u bolničkom krilu radi njegove sigurnosti, napala su ga petorica robijaša na putu do ćelije, izvijestio je lokalni list. Tešku povredu je izbjegao zahvaljujući drugom zatvoreniku koji je odvalio metalni automat za kondome sa zida i njime odgurnuo napadače.

Poslije izricanja presude, Van Breda će biti premješten iz bolnice u glavni zatvor gdje vladaju bande i gdje će mu opstanak biti ugrožen.

Ukoliko se priključi nekoj od bandi, smatrat će ga svojom “suprugom”, a ako ne bude poštovao njihova pravila prijete mu ubistvo, sakaćenje ili grupno silovanje.

Ako to ne učini, neće imati zaštitu i bit će prepušten sam sebi, jer u zatvoru na jednog čuvara dolazi 100 zatvorenika, a noću čuvara nema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.