KRIMINAL

Prevaranti iskoristili Mundijal, ojadili hiljade kladioničara

U akciji “Dojava” zaplijenjeni skupocjeni automobili

Piše: Dž. BULBUL

18.7.2018

Društvene mreže ponovo su preplavili lažni profili koji nude takozvane sigurice kladioničarima, a prevaranti su iskoristili i nedavno završeni Mundijal u Rusiji.  Drugim riječima, nude im tipovanje nekog sportskog događaja, za koji najčešće tvrde da je namješten i da znaju ko će pobijediti, a nekad idu i tako daleko da naivnim kladioničarima nude i serviraju tačan rezultat. Naravno, za svoje usluge zahtijevaju da im se unaprijed uplati novac i tako lakovjerni kladioničari, u želji za brzom zaradom, ne razmišljajući, prazne svoje novčanike. 

Ishod meča 

Iako je policija već zadala udarce kladioničarskoj mafiji te uhapsila desetine prevaranata koji su se bahatili novcem naivnih građana, ova pošast nije iščeznula. Štaviše, čini se da se tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu broj prevarantskih profila povećao. Bosna i Hercegovina je država s najviše registriranih kladionica u Evropi, u kojoj se na klađenje troši više od milijardu maraka godišnje, i predstavlja pogodno tlo za prevarante. Posljednji slučaj zabilježen je u Banjoj Luci.


Lažni tiket kao mamac za žrtve

Iz banjalučke Policijske uprave upozorili su da građani budu oprezniji i da ne nasjedaju na sumnjive profile kojima nas prevaranti bombardiraju.  Građani su prevareni tako što su putem društvenih mreža stupali u kontakt s osobama koje su napravile lažni profil s fotografijama veće svote novca i tiketa sportskih kladionica i koje su obećavale dojavu o ishodu utakmice, uz pozivanje da se obrate zainteresirani koji žele da brzo zarade velike svote novca. Nakon što bi im se zainteresirani javili, prevaranti su obećavali da će im dostaviti konačan rezultat o ishodu utakmice, uz prethodnu uplatu dijela novca. 

Ugase profil

Nakon što oštećeni uplate, ukoliko bi se rezultat podudario s obećanjem, nastavljali su traženje novca uz daljnje obećanje da će dostavljati i druge rezultate i da će konačna zarada biti velika. Ukoliko se ishod utakmice nije usaglasio s dojavom, blokirali bi pristup profilu oštećenog ili ga i dalje održavali u zabludi da će dobiti novac nakon sljedeće uplate.  Kladioničarska mafija uzimala je najmanje 200 KM po jednoj uplati, a nakon prevare, gasili su FB profile. Nakon određenog vremena, osumnjičeni su otvarali nove profile i tako ukrug. 


Pregršt Facebook stranica koje nude namještene utakmice

Enorman broj oštećenih

Pripadnici Policijske uprave Foča u akciji “Dojava” raskrinkali su prošle godine 17 prevaranata. Izvršeni su brojni pretresi, tokom kojih su oduzeti skupocjeni automobili. Dojavljivači rezultata koristili su kompjutere i Android telefone. Novčane transakcije vršene su posredstvom Western Uniona, a u pojedinim slučajevima kladioničarima ili članovima njihovih porodice je prijećeno ako na račun ne uplate novac. Da je ovaj oblik kriminala toliko uzeo maha, potvrđuje i podatak iz policije da su stotine građana sa prostora bivše Jugoslavije i zapadne Evrope oštećene za višemilionski iznos.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.