ZLOČIN

Dvojica napadača priznala ubistvo Zemira Begića

Spomen ubijenom Bosancu na mjestu zločina

B. CERIĆ

21.7.2018


Još dvojica optuženih za ubistvo Bosanca Zemira Begića (32) priznala su učešće u napadu koji se 2014. godine desio u Sjedinjenim Američkim Državama. Robert Mičel (Robert Mitchell, 21) priznao je krivicu nagodivši se s Tužilaštvom da se ubistvo okvalificira kao ubistvo drugog stepena, odnosno smrt koja je nastala tokom izvršenja krivičnog djela.

Uništavali vozilo

Mičelovo priznanje uslijedilo je dvije sedmice nakon što je Darijen Džoner (Darrijan Johner, 19) osuđen na 18 godina zatvora za isto djelo.

Policija je neposredno nakon napada kao osumnjičene identificirala Mičela, koji je tada imao 17 godina, Trevisa Kida (Travis Kidd), tada 16-godišnjaka, zajedno s Džonerom i Huanom Karlosom Fabijan-Lucom (Juan Carlos Fabian-Lutz), koji su tada imali po 15 godina.

Fabijan-Luc, koji danas ima 19 godina, priznao je ubistvo drugog stepena i dobio kaznu od 25 godina. Trevis Kid iz Sent Luisa optužen je 30. novembra 2014. Njegov slučaj još se procesuira.


Zemir Begić: Brutalno pretučen

Zemir Begić, porijeklom iz sela Tržac kod Cazina, ubijen je u novembru 2014. u Sent Luisu. Begić je bio u automobilu kad mu je nekoliko maloljetnika prišlo i počelo uništavati vozilo. On je izašao iz vozila, a napadači su počeli da viču i da ga udaraju čekićem.

Povrede glave

Kid je nakon toga, navodno, skočio na haubu automobila i udario Begića u glavu, a nakon što je pao na zemlju, njih četvorica su ga nastavila tući. Begić je pretrpio teške povrede glave, abdomena i kostiju lica, koje su se pokazale fatalnim. Preminuo je u univerzitetskoj bolnici u Sent Luisu.

Begić je radio kao vozač kamiona, a u noći napada, kazao je Begićev brat, pjevao je u jednom restoranu na Gravois aveniji. Brutalno ubistvo tada je uznemirilo zajednicu Bosanaca u Sent Luisu, koji su nakon zločina organizirali mirne proteste.

Eskalacija rasnih sukoba

Motivi za napad tinejdžera na Begića nikad nisu obznanjeni. Smatra se da je njegovo ubistvo eskalacija rasnih sukoba, nastalih nakon ubistva Afroamerikanca u Fergusonu. Neki izvori navode da je Begić ubijen samo zato što je Bosanac, ali zvanična istraga nije potvrdila rasne motive.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.