BANJA LUKA

Tragična sudbina Dženana Juzbašića koji se utopio: Skočio u rijeku zbog opklade

Brigu o Dženanu preuzela je njegova nana Hatidža Katana, koja je stradala 2005. godine

Mjesto na Vrbasu gdje je nađeno Dženanovo tijelo

Piše: O. MATAVULJ

11.9.2018

Dženan Juzbašić (30), koji je pronađen mrtav u koritu Vrbasa u Banjoj Luci, utopio se u rijeci nakon što je u nju skočio zbog, kako saznajemo, opklade.  Željan dokazivanja, Juzbašić je, prema tvrdnjama očevidaca, u subotu oko 23.30 sati samovoljno skočio u rijeku, ali nije isplivao i ostao je ispod površine vode.  

Zapaljen stan

Njegov nestanak sutradan je prijavljen policiji, a tijelo je pronađeno u 14.45 sati na obali ispod dvorane “Obilićevo” u Banjoj Luci. Juzbašića život nije mazio. Imao je turbulentnu mladost i odrastao je u veoma teškim uvjetima, nedostojnim čovjeka i djeteta. Sin je starih banjalučkih narkomana, predratnog taksiste Smaila zvanog Smajo i Majde Juzbašić, koja je bila jedan od najboljih učenika banjalučke gimnazije, a čiji su životi, poput Dženanovog, tragično okončani.

Smajo se predozirao 2000., samo nekoliko godina nakon što se sa suprugom vratio u Banju Luku iz izbjeglištva u Sanskom Mostu. Majda je brutalno ubijena 2006. godine u svom stanu u naselju Obilićevo sa više uboda nožem u grudni koš. Zločin je počinio Novak Džinović iz Šapca koji je, da bi prikrio tragove, zapalio njen stan. Ipak, i pored toga, otkriven je i identificiran, ali je tek poslije 11 godina uhapšen u Crnoj Gori. Nakon izručenja, Džinović je osuđen na 12 godina zatvora.


Policija ispred zgrade u kojoj je ubijena Majda Juzbašić

Džinović osuđen na 12 godina zbog ubistva Majde

S obzirom na to da su mu roditelji bili narkomani, brigu o Dženanu preuzela je njegova nana Hatidža Katana, koja je stradala 1. februara 2005. godine pod sumnjivim okolnostima. Iako se pričalo da je starica skočila kroz prozor i ubila se, njene komšije i danas vjeruju da ju je kćerka Majda izbacila iz stana kroz prozor. Komšije tvrde da je Majda pod utjecajem droge maltretirala i majku i sina koji su znali spavati u stubištu zgrade, a na njima su se mogle vidjeti i modrice.

Loše društvo 

Nakon smrti nane Hatidže, tada maloljetni Dženan je bio pod nadzorom Centra za socijalni rad. Prvo je privremeno smješten u dječiji dom, a zatim premješten u Psihijatrijsku kliniku na Sokocu.

Naposljetku je bio prepušten sam sebi i ulici, pa je ogrezao u kriminal. Kretao se u lošem društvu i učestvovao u više obračuna i tuča u Banjoj Luci. U dva navrata je bio teško ranjen nožem. Prvi napad se dogodio 2011. godine kada je zadobio osam uboda i jedva je uspio preživjeti, dok je drugi put ranjen 2014. godine.

Osuđen zbog razbojništva 

U aprilu ove godine Dženan Juzbašić je osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u razbojništvu. Tada je zajedno s još dvije osobe pretukao Aleksandra K., kojem su oteli torbicu sa 100 KM, i njegovog brata Njegoša K., koji je tom prilikom uboden u grudi. Osim Juzbašića, zbog tog napada osuđeni su još i Milan Malić na šest i Ratomir Vožni na četiri godine zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.