AVAZ SAZNAJE

Muhamedu Budimliću će se ponovo suditi za ubistvo advokatice

Uviđaj nakon likvidacije poznate advokatice

Piše: S. TULIĆ

17.9.2018

Vrhovni sud Federacije BiH je nakon žalbe odbrane Muhameda Budimlića ukinuo prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je proglašen krivim za ubistvo advokatice Jasmine Koričić iz Bihaća te osuđen na kaznu zatvora od 32 godine.

Također, presudom je naređeno da se suđenje ponovi, a održano je i prvo ročište.

Dokazi optužbe

U prisustvu tužiteljice Azre Ibrahimpašić, advokata Hamdije Veladžića, branioca optuženoga Budimlića, i članova porodice ubijene advokatice Jasmine Koričić, pred Krivičnim vijećem Kantonalnog suda otpočelo je izvođenje dokaza optužbe.

Sudski vještak Bruno Franjić iz Federalne uprave policije (FUP) predstavio je Krivičnom vijeću predmete i nalaze provedenog vještačenja s tragovima pronađenim na mjestu ubistva advokatice Koričić.

Branilac optuženog smatra da su grubo povrijeđena prava na odbranu njegovog klijenta.

– Suštinski se ta povreda odnosi na činjenicu da je optuženom završeno suđenje i izrečena ova izuzetno visoka kazna, a da mu u toku prethodnog suđenja nije omogućeno da pogleda nijedan materijalni dokaz i tek nakon ukidnog rješenja optuženi i njegov branilac su danas prvi put u prilici da im se pokažu dokazi u kesi, a u nastavku suđenja imat će priliku vidjeti samo golim okom predmete i tragove na osnovu kojih se zasnivaju nalazi. Tek nakon toga preostaje nam da putem vještaka odbrane osporavamo nalaze vještaka Tužilaštva - kaže advokat Veladžić.

Kantonalni sud u Bihaću izdat će naredbu Federalnoj upravi policije da mu dostavi nalaze sačinjene prilikom analize DNK tragova kao ključni dokaz


Budimlić u sudnici tokom prvostepenog postupka

Argumenti odbrane

Branilac Veladžić osporava DNK nalaz vještaka Maje Martinović-Muk, koji smatra lažnim, jer se, kako kaže, prvi put izjasnila da su nalazi spornih i nespornih tragova potpuno identični, a kasnije, u unakrsnom ispitivanju, tu činjenicu porekla i potvrdila navode odbrane da prilikom analiza nijednom nije dobila identične rezultate.

Na sljedećem ročištu svoje dokaze izvest će sudski vještaci Dževad Durmišević, Ivanka Jakovac, Adem Čelik, Salih Bidžević i Gordana Radović-Rajović.

Prema navodima optužnice, Budimlić je podmetnuo eksplozivnu napravu ispred kancelarije advokatice od koje je stradala.


Koričić: Usmrtila je eksplozija

Izjava kćerke ubijene

Aida Štilić, kćerka ubijene advokatice Jasmine Koričić, kaže kako su sud, pravosuđe i tužilaštvo jedan od stubova demokratskog društva, a ponavljanje suđenja očigledno upućuje na to da je taj stub uzdrman.

- Nadam se pravičnoj presudi. Nadam se da će ubica moje mame završiti iza rešetaka, što je najbitnije, a iskreno, šta možemo očekivati ako neko ko je iz tog domena i te struke ubijen, a njegove kolege se ponašaju ovako kako se ponašaju pa imamo suđenje koje traje više od tri i po godine - kazala je Aida Štilić, kćerka ubijene advokatice Jasmine Koričić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.