DAMAR

Međunarodna policijska akcija u Bijeljini i Vukosavlju: Tri osobe uhapšene, otkriven laboratorij za uzgoj marihuane

Osnovali organiziranu kriminalnu grupu radi proizvodnje i krijumčarenja opojne droge marihuane i njenog derivata skanka iz Bosne i Hercegovine u Republiku Austriju

SIPA

Avaz.ba

26.9.2018

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Austrije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, te uz pomoć policijskih službenika MUP-a RS, započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Damar".

Akcija je usmjerena na prikupljanje dokaza o izvršenju krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250., u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, pokretnih stvari i lica na šest lokacija na području Bijeljine i Vukosavlja.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni u periodu od aprila do septembara 2018. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali organiziranu kriminalnu grupu radi proizvodnje i krijumčarenja opojne droge marihuane i njenog derivata skanka iz Bosne i Hercegovine u Republiku Austriju.

U dosadašnjem toku aktivnosti koje se izvode prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uhapšene su tri osobe i otkriven laboratorij s vještačkim uvjetima za uzgoj marihuane.

O rezultatima akcije javnost će biti naknadno informirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.