VRŠNJAČKO NASILJE

Sedmorica osnovaca pretukla učenika zbog djevojke

Preko društvene mreže Instagram dogovorili tuču l Ljekari Doma zdravlja Teslić prijavili da su učenici zatražili pomoć

Banjalučka škola ’Ivo Andrić’: Mladić zadobio višestruke povrede

Piše: O. MATAVULJ

30.1.2019

Tri povrijeđena maloljetnika epilog su dva odvojena incidenta koja su se odigrala u školama u Banjoj Luci i Tesliću.

Lakše povrede

Banjalučka policija istražuje šokantan slučaj vršnjačkog nasilja koji se odigrao ispred OŠ “Ivo Andrić”, gdje je sedam učenika te škole pretuklo 15-godišnjeg učenika OŠ “Miloš Crnjanski”.

Tuča se dogodila 25. januara oko 12.30 sati u ulici Branka Radičevića, pri čemu je 15-godišnjak zadobio višestruke povrede glave i tijela. Iako mu je ukazana pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci, povrede su kvalificirane kao lakše.

Nezvanično saznajemo da se 15-godišnjak sukobio s vršnjakom zbog djevojke. Potom su preko društvene mreže Instagram dogovorili da se sastanu da to rasprave. Učenik OŠ “Miloš Crnjanski” je došao sam, a vršnjak ga je sačekao u društvu s još šest osnovaca. Radilo se o učenicima sedmog, osmog i devetog razreda, koji su napali i izudarali 15-godišnjaka, što su, navodno, snimile i nadzorne kamere škole. Tuči su prisustvovala i tri srednjoškolca, ali nisu učestvovala u premlaćivanju.

Portparol PU Banja Luka Marija Markanović kaže da je policija postupala po prijavi i identificirala sve učesnike tuče.

- S maloljetnicima je obavljen razgovor u prisustvu roditelja i predstavnika organa socijalnog staranja. Protiv svih odgovornih maloljetnika sudu će biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog tuče i fizičkog napada - rekla je Markanović, dodajući da će i njihovi roditelji prekršajno odgovarati zbog propuštanja obaveze brige o maloljetniku.

Nezvanično saznajemo da su čak tri učesnika tuče mlađa od 14 godina, koji po zakonu ne mogu biti odgovorni ni krivično ni prekršajno.

Dva učenika Osnovne škole ”Vuk Karadžić” u Tesliću povrijeđena su u međusobnoj tuči koja se odigrala u jednoj od učionica te škole.

Kako saznajemo, radi se o dječacima starim 14 i 15 godina, kojima je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja u Tesliću. Obojici su ljekari konstatirali lakše povrede, nakon čega su pušteni na kućno liječenje. Direktor OŠ ”Vuk Karadžić” Dejan Pozderović kaže da se sukob dogodio oko 10.40 sati, nakon što su se, po završetku velikog odmora, dječaci vratili u učionicu.

Loše vladanje

- Došlo je do manje tuče u kojoj je jedan učenik drugog šakom udario u nos, pri čemu je došlo i do krvarenja. Odmah smo reagovali, smirili situaciju, obavijestili roditelje i učenicima je ukazana ljekarska pomoć - rekao je Pozderović.

On kaže da su sa slučajem upoznate nadležne institucije te da će škola naknadno odlučivati o eventualnim sankcijama za učenike.

- Jedan od njih imao je loše vladanje i ranije su mu izricane vaspitno-disciplinske mjere - istakao je Pozderović. 

Osnovna škola ’Vuk Karadžić’ u Tesliću: Obračun u učionici

U školi šokirani

U OŠ “Ivo Andrić” kažu da su bili šokirani tim događajem te da preduzimaju sve zakonske mjere.

- Sa učesnicima tuče bit će obavljen razgovor, nakon čega će biti donesene određene disciplinske mjere - navode u školi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.