UŽAS

Presuda u Minhenu: Hrvatski đakon osuđen zbog silovanja maloljetnice

Mediji blagu kaznu obrazlažu činjenicom da žrtva zbog psihičkih problema koji su nastupili nakon događaja, nije u stanju dati iskaz

Osuđeni nakon izricanja presude molio za oprost. Ilustracija

Fena

1.2.2019

Đakon hrvatske katoličke misije u Minhenu osuđen je zbog silovanja jedne 15-godišnje maturantice na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine, prenose njemački mediji.

- Vi ste uništili život ove djevojčice. Ona će ovo pamtiti čitav svoj život - rekao je sudac općinskog suda u Minhenu Robert Grain nakon izricanja presude.

Mediji blagu kaznu obrazlažu činjenicom da žrtva, zbog psihičkih problema koji su nastupili nakon silovanja, nije u stanju dati iskaz pa je za priznanje djela 66-godišnji hrvatski državljanin osuđen na dvije godine zatvora uvjetno. On je u istražnom zatvoru proveo devet mjeseci i nakon presude je pušten kući.

Šezdesetšestogodišnji đakon je dužan žrtvi isplatiti odštetu u visini od 10.000 eura, a dodatnih 5.000 eura mora platiti jednoj organizaciji za zaštitu žena u nevolji. Isto tako sljedećih pet godina ne smije raditi s djecom i mladima.  

- Dogovor je u korist žrtve - rekla je Melanie Rihter (Richter), državna advokatica, obrazlažući presudu koja je u dijelu javnosti dočekana s ogorčenjem. 

Osuđeni je nakon izricanja presude molio za oprost „nečega što se ne može oprostiti“. Roditelji žrtve su odbacili izvinjenje i zatražili pravednu kaznu za počinioca.

Njemački mediji pišu o tome kako je nakon izlaska iz sudnice „s osmijehom na licu i u društvu prijatelja upalio cigaretu i otišao kući kao slobodan čovjek“.

U obrazloženju presude, sudija Grain je ukazao i na loše stanje žrtve nakon silovanja u maju prošle godine.

Krivično djelo je počinjeno prošle godine, 1. maja, tokom jednog izleta hrvatske misije u Nirnbergu. Prema optužbi, 66-godišnji đakon, koji je žrtvi predavao vjeronauku i u kojeg je, kako se navodi, maloljetna djevojčica imala „posebno povjerenje“, prvo ju je počeo dirati po grudima, a kada je primijetio da je jedna djevojčica iz grupe to vidjela, žrtvu je odveo dalje do jednog dječijeg igrališta, gdje ju je i silovao. 

Žrtva, koja u krugu prijatelja slovi kao povučena, nakon izleta je doživjela nervni slom te se otada nalazi na psihijatrijskom liječenju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.