SARAJEVO

“Avazova” patrola sa “crnim uniformama”: Četvrta policijska uprava platila je najskuplju cijenu bavljenja ovim poslom

Poslije smrti kolega Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, najbitnije je bilo nastaviti raditi po zakonu, i to hladne glave, kažu naši domaćini

A. KAPO

11.3.2019

Alkotestiranje vozača rezultiralo prekršajnim nalogom. M. Tabaković

Alipašino Polje, Dobrinja, Švrakino Selo, Otoka, Buča Potok, Briješće, Rajlovac… samo su neka od naselja u sarajevskoj općini Novi Grad koja su pod budnim okom pripadnika Četvrte policijske uprave. Riječ je o policijskoj stanici koja je, nažalost, platila najskuplju cijenu bavljenja ovim poslom - ljudskim životima - nakon što su prošle godine prilikom pokušaja krađe vozila na Alipašinom Polju automafijaši svirepo ubili njihove kolege Adisa Šehovića (46) i Davora Vujinovića (43).

Položili zakletvu

Na vratima Četvrte PU i dalje stoje fotografije nastradalih hrabrih policajaca, koji iz dana u dan podsjećaju njihove kolege na tragediju, ali i činjenicu da ubice nisu identificirane. Ekipa “Dnevnog avaza” imala je privilegiju da u najturbulentnijem periodu, u subotu u kasnim noćnim satima, boravi sa “crnim uniformama” Irfanom Ećom, Farisom Botuljom i Kemalom Dedovićem, momcima koji prvi dolaze na svaku ozbiljniju intervenciju.


(Video: E. Salihović) 

Patrolirajući ulicama Alipašinog Polja, naišli smo na raskrsnicu Bosanske i Geteove ulice, gdje su kukavički izrešetane njihove kolege. Ećo i Botulja otkrivaju nam da su tada među prvima bili na mjestu događaja. Ni danas nemaju snage da o tome govore... Kako uglas kažu, najteže im je bilo kad je tužnu vijest trebalo saopćiti suprugama nastradalih. Na naše pitanje kako je bilo dan poslije ponovo obući uniformu, staviti opasač sa pištoljem oko kukova i pušku preko ramena, znajući da se tako nešto može i njima dogoditi, policajci poručuju da su na sve to pristali još kad su položili zakletvu.

- Jedino bi mi bilo žao roditelja... Poslije svega, najbitnije je bilo nastaviti raditi po zakonu, i to hladne glave. I mi smo imali bliske susrete s automafijašima. Kolega je nedavno uhvatio piromana... Moramo reći da mi živimo od dojava građana. Dovoljno je da nam kažu u kojem su pravcu pobjegli počinioci nekog djela i da nam suze prostor potrage i tako olakšaju posao – kažu policajci.


Naši domaćini raportirali su nam da se broj krađa vozila rapidno smanjio i da nisu tačne mahalske priče da u određenim naseljima, kao što su Alipašino Polje ili Buča Potok, ima najviše beleja.

- Ako se već neko naselje malo izdvaja, onda je to Švrakino Selo – kažu policajci.


Redovni zadaci

Tokom smjene i redovnih zadataka, redovno obilaze njima interesantna mjesta, kao što su parkinzi, neosvijetljena i zavučena mjesta, gdje se okupljaju konzumenti i dileri narkotika. Jedna od tih lokacija je i brdo Žuč, gdje smo krenuli za jednim Audijem makadamskim putem. Vozač i suvozač izvrču džepove, torbice, Audi se češlja pedalj po pedalj, ali sve je bilo, kako kažu policajci, uredno. Vozač priznaje da je popio tri piva pa su pozvali kolege s alkotestom, koji je pokazao prisustvo alkohola u krvi veće od dozvoljenog. Epilog je oduzeta dozvola i prekršajni nalog.

Interesantno je da nekoliko vozača koji su kontrolirani na postavljenom punktu, kod sebe nije imalo vozačku dozvolu pa su ih policajci “počastili” prekršajnim nalozima.

Komične situacije

Bilo je i komičnih situacija pa su tako u jednom slučaju, zbog neispravnosti brave gepeka, kontrolirani morali da iz unutrašnjosti vozila otvaraju prtljažnike. Policajci, osim pitanja imaju li kod sebe narkotike, hladno ili vatreno oružje, provjeravaju i jesu li ranije imali sukoba sa zakonom i je li za njima raspisana potraga. Neki od kontroliranih su priznali da su ranije imali problema sa zakonom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.