SARAJEVO

Pročitane SMS poruke Amela Sejfovića: Dvojicu čuvara ću morati vezati, a od trećeg ću uzeti pištolj

Nikšić je prezentirao na desetine razmijenjenih poruka tokom planiranja Sejfovićevog bijega iz KPZ-a „Miljacka“

Sejfović ranije u sudnici

Piše: Dž. PORAČANIN

28.5.2019

Mirza Nikšić, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo iz Sektora informatike i sudski vještak danas je dao svoj iskaz na suđenju Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kazneno-popravnog zavoda „Miljacka“ u Sarajevu.Kako je Nikšić pojasnio, po naredbi Tužilaštva KS-a, njegov zadatak je bio dešifriranje SMS poruka koje je razmjenjivao Amel Sejfović sa svojim pomagačima. 

- U toku istrage dobio sam listing SMS poruka koje su slali optuženi između sebe. Postojao je šifrarnik na osnovu kojeg su ove SMS poruke pisane. Umjesto slova, Amel Sejfović i ostali koristili su simbole – rekao je Nikšić.

Ovaj način šifriranja, podrazumijevao je da se slova zamijene interpucijskim znakovima (tačka, zarez i drugi znakovi). Vještak Nikšić je kazao da je njegova procjena kako je od sedam do deset osoba poznavalo način i pravilnik kako se slova mijenjaju simbolima.

- Šifrarnik nije nastao spontano, nego ga je neko ciljano napravio kako bi se vršila komunikacija, a kako se da zaključiti iz prepiski, sve osobe su ga morale znati - rekao je Nikšić.

Nikšić je prezentirao na desetine razmijenjenih poruka tokom planiranja Sejfovićevog bijega iz KPZ-a „Miljacka“.

Ispočetka su se dogovori odnosili na iznajmljivanje stana u kojem bi se Sejfović skrio nakon bjekstva. Planirano je da se stan iznajmi na Grbavici ili samom centru Sarajeva, ali s obzirom da niko nije htio iznajmiti stan na kraći period - ovaj dio dogovora sa svojim pomagačima Sejfović nije uspio realizirati.

"Dva čuvara ću morati vezati, a od trećeg ću uzeti pištolj kako bi mi otvorio vrata." "Sve će to trajati pet minuta i neće me niko čuti", bile su samo neke od poruka koje je Sejfović poslao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.