STRAVIČNA NESREĆA Tri člana porodice iz Vogošće poginula u tunelu Igman kod Kiseljaka

U stanu nastradalog Almira Brkića pronađeno oproštajno pismo?

U Fordu poginuli Almir Brkić, njegova supruga Lamija Selimović i šestogodišnja kćerka, dok je maloljetni sin teško povrijeđen

B. C. - Es. M. - D. Pu. - H. Ču.

Lamija Selimović i Almir Brkić s kćerkom


Profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi u Sarajevu Almir Brkić (38), njegova nevjenčana supruga Lamija Selimović (38) i šestogodišnja kćerka Fatima Brkić poginuli su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se jučer u 7.55 sati dogodila u tunelu Igman na autoputu Vlakovo - Lepenica.

Teške povrede zadobio je njihov maloljetni sin B. B., koji je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Uviđaj su obavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, jer se nesreća desila na području općine Kiseljak.

Diplome u vozilu

- Prevrnuo se automobil Ford i tom prilikom smrtno su stradale tri osobe, dvije punoljetne i jedno dijete. Također, drugo dijete, koje je bilo u automobilu, zadobilo je povrede i prebačeno je u KCUS. Uviđajem je rukovodila dežurna tužiteljica SBK - kazao nam je Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih polova SBK.

Prema nezvaničnim informacijama, povrijeđeni dječak, iako ima višestruke povrede, van je životne opasnosti i navodno je od siline udara ispao iz vozila, što mu je najvjerovatnije spasilo život.

Ford u kojem su bili nastradali, na ulazu u tunel udario je u zid te se odbio u unutrašnjost tunela i prevrnuo se. Ljekari Hitne pomoći na mjestu događaja mogli su samo konstatirati smrt Brkića, njegove supruge i kćerke.

 • Tijela nastradalih pored smrskanog Forda

  Tijela nastradalih pored smrskanog Forda


Pojedini mediji objavili su dan ranije informaciju da je Brkić imao krivotvorenu diplomu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kako nezvanično saznajemo, u vozili su pronađene neke diplome.

Pretres stana

Ono što slučaju daje jednu sasvim drugu konotaciju jeste informacija koja je nezvanično rečena „Avazu“. Policija Srednjobosanskog kantona, naime, radi utvrđivanja uzroka stravične nesreće usko je sarađivala s policijom u Vogošći. Razlog tome, kako nam je kazao izvor iz istrage, jeste što je u stanu Almira Brkića u ulici 24. jula u vogošćanskom naselju Rosulje pronađeno njegovo oproštajno pismo.

 • Odvoženje uništenog vozila nakon završenog uviđaja

  Odvoženje uništenog vozila nakon završenog uviđaja

  Foto: S. Saletović


Istražiteljima je dodatno indikativno bilo to što na mjestu nesreće nije bilo tragova kočenja, što je zaintrigiralo policiju. Kasnijim ispitivanjem komšija i poznanika stradale porodice, otkrivena je još jedna indikativna činjenica - u Brkićevom stanu jučer ujutro intervenirala je i ekipa “Sarajevogasa” zbog curenja plina. Dodatno, stan je bio otključan, a ključ u bravi.

Uključen plin

Ovu informaciju potvrdile su nam jučer i njegove komšije, kazavši nam, također, da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavili uviđaj u stanu.

Husein Hadžiavdija, predstavnik stanara zgrade u ulici 24. juna na broju 40, kazao nam je da je Brkića vidio jučer ujutro prije nesreće.

- Bio je član kućnog savjeta i zajedno smo obavljali poslove vezane uz održavanje našeg ulaza. Vidio sam ga jutros (jučer, op. a.) kada je izašao iz zgrade. Ništa nije ukazivalo na to da će se desiti tragedija. Kažu da mu je u stanu ostao uključen plin na peći i na polasku je zaboravio zaključati i stan. Ključ mu je ostao u vratima. Zvao je jednog od komšija da mu isključi plin i zaključa stan - kazao nam je Hadžiavdija.

Stan broj 26, koji je na trećem spratu zgrade, nakon policijskog uviđaja je zapečaćen. Kako saznajemo od izvora iz istrage, istražitelji u Sarajevu intenzivno će nastaviti istragu uporedo s kolegama iz Srednjobosanskog kantona.

 • Stan u Vogošći zapečaće

  Stan u Vogošći zapečaće


Kolege u šoku

Zbog tragedije koja se desila na autoputu A-1, gdje su smrtno stradali profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi u Sarajevu Almir Brkić, njegova supruga i maloljetna kćerka, iz uprave ove srednjoškolske institucije stigla je obavijest o odgađanju proslave maturske večeri. U šoku zbog pogibije kolege, u školi nisu željeli davati nikakve izjave.

Dan žalosti u Vogošći

Općinski načelnik donio je odluku da će Općina Vogošća proglasiti Dan žalosti na dan kada bude obavljena dženaza nastradalim članovima porodice Brkić. Iz kabineta načelnika jučer je saopćeno da je Vogošća ostala šokirana ovom tragedijom.

- Almir Brkić radio je kao profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi, a obavljao je i dužnost predsjednika Vijeća roditelja u Osnovnoj školi „Zahid Baručija“, koju je pohađao njegov sin, a kćerka je trebala pohađati od septembra. Bio je aktivan i u svom komšiluku, pa je u džematu Blagovac organizovao instruktivnu nastavu iz matematike - navedeno je iz kabineta načelnika.

Lamijinoj rodici pozlilo

Lamija Selimović, koja je nastradala u jučerašnjoj nesreći, porijeklom je iz Fojnice. Tačnije, iz mjesta Pločari Polje na samom ulazu u Fojnicu iz pravca Kiseljaka. Porodicu i rodbinu nismo uspjeli kontaktirati. Komšije, također, nisu bile raspoložene za razgovor, ali kažu da je i njih cijela situacija pogodila.

- Tuga, nema se šta pričati, rekoše i da joj je rodici pozlilo kad je čula za ovu vijest. Lamija je bila fina djevojka, kao i cijela porodica. Udala se i živjeli su u Vogošći. Jedan brat, Ahmed, golman je negdje vani, drugi, Nezir, radi u „Reumalu“. Mislim da je ona završila medresu. Ma šta sada pričati kad ih nema - rekao je jedan od komšija, koji nije htio pred objektiv našeg reportera.

NA VRH

Podijeli članak na