ŽIVOT IZA REŠETAKA

Ko su robijaši koji će osijedjeti u zatvorima: Rekorder višestruki ubica Edib Buljubašić, na slobodu izlazi 2043. godine

Donosimo neke od presuđenih ubica i kriminalaca koji će, ako dožive, imati najduži staž u „hotelu s rešetkama“

A. KAPO

17.7.2019

Tomislav Petrović - Avaz
Sabahudin Hebib - Avaz
Avdija Selimović i Muriz Brkić - Avaz
Zijad Turković - Avaz
Edib Buljubašić - Avaz
+4

Pravda ponekad spava, ali nikad ne umire, izreka je koja se često koristi u pravosudnom svijetu. Iza rešetaka zatvora u BiH robija na stotine osoba, od sitne buranije do zloglasnih ubica i kriminalaca s ozbiljnom reputacijom. Neki od njih osijedjet će u ćelijama, a neki, možda, dočekati i smrt. Iako kod nas ne postoji sankcija doživotnog zatvora, kazne dugotrajnog zatvora za neke imaju identičnu vrijednost kao doživotna robija, pogotovo ako se uzme u obzir njihova starost.

Edib Buljubašić iz Zenice neslavni je rekorder u BiH, jer služi uvjerljivo najdužu ukupnu kaznu od čak 54 godine zatvora. Donosimo neke od presuđenih ubica i kriminalaca koji će, ako dožive, imati najduži staž u „hotelu s rešetkama“.

Pogledajte ko su robijaši koji će osijediti u zatvorima.

Edib Buljubašić. Arhiv

1. Edib Buljubašić

Riječ je o kombinaciji spajanja nekoliko različitih presuda te odluke suda da ih služi “jednu za drugom”. Osuđen je zbog dvostrukog ubistva počinjenog u februaru 2000. godine. Prije rata je zatvoren zbog razbojništva i ubistva portira “Zenicatransa”, kao i ranjavanja oca. Nakon tog počinjenog ubistva izlazi na “vikend” i ubija oca, nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon rata ubija udarcima sjekirom nevjenčanu suprugu Almu Šarić. Tri dana kasnije ubija Nađu Buljubašić, suprugu svog brata, s dvadesetak uboda makazama, nakon čega se prijavljuje policiji, koja pronalazi leševe. On je u zatvoru čak napisao i knjigu. Buljubašić bi na slobodu mogao izaći 5. novembra 2043. godine.

Jasminko Jašarević. Arhiv

2. Jasminko Jašarević

Kantonalni sud u Mostaru Jasminka Jašarevića za ubistva Ramize Rahimić i poznatog fotoreportera Ante Borasa 2005. je osudio na 42 godine robije. Za ubistvo Ramize Rahimić osuđen je na 22 godine, a za ubistvo Borasa na 30 godina zatvora. Presude su objedinjene u jedinstvenu kaznu od 42 godine. Jašarević je prvo silovao Ramizu, a potom je ubio, dok je s Borasom imao seksualni kontakt, a potom ga ubio. Izricanje kazne pratio je s osmijehom.

Zijad Turković. Arhiv

3. Zijad Turković

Zijad Turković osuđen je na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina, dok je Milenko Lakić dobio 35 godina zatvora. Turkovićeva grupa zločinaca u jednoj od najvažnijih poslijeratnih presuda u BiH pravosnažno je osuđena na ukupno 95 godina zatvora. Osuđeni su za pet ubistava, pokušaj ubistva, pljačku i rasturanje droge.

Tomislav Petrović. Arhiv

4. Tomislav Petrović

Tomislav Petrović, mještanin zaseoka Trstje u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, 29. maja 2008. u gradskom autobusu i dvije kuće hladnokrvno je ubio šestero komšija. Kantonalni sud u Tuzli osudio ga je na 40 godina zatvora, uz obavezno psihijatrijsko liječenje.

Avdija Selimović i Muriz Brkić. Arhiv

5. Muriz Brkić i Avdija Selimović

Po 40 godina dobili su i Muriz Brkić i Avdija Selimović, koji su na svirep način ubili Arnelu Đogić. Brkić i Selimović prvo su pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć. Kada su stigli na mjesto Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila. Avdija je Murizu dao nož, a on je potom zaklao Arnelu. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage.

Vaso Nešković i Saša Lazić. Arhiv

6. Vaso Nešković i Saša Lazić

Vrhovni sud Republike Srpske osudio je Vasu Neškovića iz Bijeljine na 35 godina zatvora, a njegovog saučesnika Sašu Lazića na 30 godina zatvora zbog ubistva dvije osobe. Neškovića i Lazića terete da su u noći sa 19. na 20. avgust 2007., u mjestu Numera pored Ugljevika, iz "škorpiona" s prigušivačem ubili Slađana Markovića i ostavili ga u njegovom automobilu. Iz istog vozila oteli su tada maloljetnu Radmilu, koja je navodno bila Slađanova djevojka. Nju su zatim odveli u napuštenu vikendicu u selu Velika Obarska kod Ugljevika, gdje su je dva dana kasnije ubili. Tijelo je pronađeno 37 dana poslije ubistva, pored napuštene vikendice u Velikoj Obarskoj.


Muamer Topalović. Arhiv

7. Muamer Topalović

Muamer Topalović osuđen je za trostruko ubistvo u Kostajnici kod Konjica na Badnju večer 2002. godine. On je iz vatrenog oružja ubio Anđelka Anđelića, njegove kćerke Maru i Zorku, a povrijeđen je Anđelkov sin Marinko. Kantonalni sud u Mostaru osudio ga je na 35 godina zatvora. Motiv je bio vjerske prirode. Iz zatvora bi trebao, ironijom sudbine, izaći baš na Božić, 2037. godine.

Aleksa Mican. Arhiv

8. Aleksa Mican

Aleksa Mican (25) iz Zenice ubio je 2004. Senada Lepiricu (25) iz Bugojna i Adema Ćatića, radnike firme „IT Computers“, u stanu koji je unajmio u naselju Mojmilo, a zatim od njih uzeo pet laptopa. Osuđen je na 35 godina zatvora. Trebao bi izaći u aprilu 2040. godine.

Sabahudin Hebib. Arhiv

9. Sabahudin Hebib

Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Sabahudina Habiba na 34 godine zatvora zbog trostrukog ubistva u mjestu Sokoline kod Donjeg Vakufa. On je 2017. u mjestu Sokolina usmrtio čuvara šuma Omera Bašića i Ferida Rahmanovića te radnika Ševka Draginovića nakon što je doznao da predstavnici „Šumarije“ planiraju odvesti ranije bespravno posječenu drvnu masu. Trebao bi izaći 2051. godine.


Šerif Hadžić. Arhiv

10. Šerif Hadžić

Šerif Hadžić u Kantonalnom sudu u Bihaću proglašen je krivim za trostruko ubistvo i ubistvo u pokušaju. Osuđen je na 20, ali mu je Vrhovni sud FBiH povećao kaznu na 28 godina. On je 3. juna 2008. usmrtio oca i sina Kasima i Elvisa Šabića te Unala Fedaija. U krvavom piru teško je povrijedio Elvedina Okugića. On bi trebao izaći na slobodu u junu 2036.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.