CRNA HRONIKA

Monstrume odala nelogična priča i krv na zidovima: Majka i očuh na vještačenju zbog brutalnog ubistva djevojčice

Tukao ju je do smrti dok je zvala pomoć

Majka i očuh na vještačenju zbog ubistva djevojčice. Arhiv

N. Če. / Avaz.ba

4.8.2019

Više javno tužilaštvo u Negotinu naložilo je psihijatrijsko vještačenje Zorana A. i Vesne F., očuha i majke devojčice L. F. (2), osumnjičenih za njeno ubistvo.

Vještačenjem bi Tužilaštvo trebalo da odgonetne da li osumnjičeni za ubistvo malene djevojčice imaju poremećeno duševno stanje, odnosno jesu li prilikom ubistva djevojčice, za koje se sumnja da su ga počinili, bili uračunljivi.

- Vještačenjem će biti ukazano da li su bile isključene njihove mogućnosti da shvate šta čine ili da upravljaju svojim postupcima zbog duševne bolesti, zaostalog duševnog razvoja - kazao je za "Blic" izvor upoznat sa slučajem.

Prema njegovim riječima, ovo vještačenje obavit će se u specijalnim zatvorskim bolnicama u zatvorima u kojima se očuh i majka ubijene djevojčice nalaze u pritvoru.

Inače, paralelno s istragom koju provodi Tužilaštvo, otac ubijene djevojčice kontaktirao je Fondaciju "Tijana Jurić".

Fondacija je od njega dobila punomoć da zastupa porodicu oštećenih u slučaju stravičnog ubistva. To nam potvrđuje i Igor Jurić, koji navodi da će pravni zastupnik Fondacije, advokatica Maja Atanasković biti na Sudu kad počne suđenje i da će tražiti najveću kaznu.

- Očekujemo najstrožiju kaznu za ovo ubistvo. Žao mi je što izmijenjeni Krivični zakon nije počeo da se primjenjuje čim je izglasan, jer bi to bila prva kazna doživotnog zatvora. Fondacija će se zalagati da oni koji su krivi za smrt djeteta, odgovaraju.

Podsjetimo, stravično ubistvo djevojčice dogodilo se krajem maja u selu Prahovo kod Negotina.

Vesna i Zoran, osumnjičeni za ubistvo djeteta, nakon što je dijete preminulo, ispričali su ljekarima da je djevojčica nesretnim slučajem oko četiri ujutro pala s terase.

Policiji je bila sumnjiva priča koju su Zoran i Vesna ispričali. Posebno je bilo čudno to što nisu znali da objasne kako je dijete usred noći samo izašlo na terasu i palo. Zbog toga su se policajci uputili u kuću, gdje je Vesna odnedavno živjela sa Zoranom i svojim djetetom.

Forenzičari su na licu mjesta, u prostorijama u kući, pronašli brojne tragove krvi. Ovakav pronalazak potvrdio je njihovu sumnju.

Dokazi su pokazali da je dijete pretučeno u kući, a da je nasilnik, shvativši šta je uradio, bacio djevojčicu na beton u nadi da će na taj način prikriti jezivo ubistvo.

Nakon što su Zoranu predočeni dokazi pronađeni u kući, za koje nije imao objašnjenje, prema nezvaničnim informacijama, on je priznao da je dijete pretukao nasmrt, a potom je okrivio i djevojčicinu majku.

Pojedini mediji prenijeli su da je Zoran neposredno prije ubistva bio u izlasku s društvom. Kad je došao kući oko tri sata, djevojčica se probudila i počela da plače, što je njega iznerviralo.

Vesna F. je, inače, mjesec prije ubistva došla s kćerkicom iz Bora u Prahovo i počela nevjenčano da živi sa Zoranom u njegovoj kući. On je, prema priči mještana, bio problematičan i već poznat policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.