DRVAR Ustavni sud BiH odbio apelaciju

Zločin iz niskih pobuda: Zavela komšiju, pa ga nagovorila da joj ubije muža, osuđena na 10 godina zatvora

Van svake razumne sumnje utvrđeno da je počinila krivično djelo

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

Mjesto ubistva

Foto: RTVBN


Zora Trninić (43) iz Drvara odslužit će desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva muža Perice Trninića (40), jer je Ustavni sud BiH odbacio njenu apelaciju na presudu Vrhovnog suda Federacije BiH, pišu Novosti.

Ona je proglašena krivom jer je iz niskih pobuda podstrekavala ljubavnika Miladina Bosnića (43), koji je osuđen na 14 godina zatvora, da ubije njenog muža. Bosnić je 30. avgusta 2015. godine iz sačmarice upucao u glavu supruga svoje ljubavnice, u šumi Ataševac kod Drvara. 

Riječ je o presudi koju je izrekao Kantonalni sud u Livnu i potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH, a u kojoj se navodi da je Zora Trninić iskoristila ljubav i privrženost Bosnića kako bi ga potakla da joj ubije muža, jer je bio smetnja za nastavak njihove emotivne veze.

Trninić je podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj je navelda kako su joj povrijeđena prava na pravično suđenje te da je došlo do bitnih povreda krivičnog postupka. Prije toga je tražila i privremeno puštanje iz pritvora, što je Ustavni sud BiH također odbio.

U apelaciji se navodi da je sud svojevoljno promijenio optužnicu i radnje Trninić označio kao podstrekavanje, umesto saizvršilašto. U apelaciji se navodi da je najveću povredu sud napravio kada je naveo da je Perica Trninić "bio smetnja za ljubavne odnose optuženih". Za odbranu su problematične i ocjene u pogledu motiva i niskih pobuda, ukazujući da je motiv moglo biti i porodično nasilje od strane ubijenog, koje je kod Bosnića dovelo do želje da pomogne Trninić.

Inače, Bosnić je tokom istrage priznao ljubavnu vezu, koju su tokom suđenja on i Trninićeva negirali. Prema ocjeni Kantonalnog suda, time su pokušali da otklone motiv. U presudi se pojašnjava da je kobnog dana Trninić slala SMS poruke Bosniću "Eno ga kod štale, sam je, ići će u šumu", "Ako hoćeš dođi do štale, tu je najlakše", "Nađe li ga?" i drugo. Navode iz presude sud temelji ne samo na Bosnićevom priznanju u istrazi, nego i iskazima drugih svedoka sa kojima je Trninićeva bila u vezi i kojima se žalila na ponašanje muža.

- Zbog toga je Kantonalni sud zaključio da je tražila pogodnu osobu koja bi je "riješila" supruga - navedeno je u presudi.

Pojašnjava se da je Bosnić svesno htio da izvrši to krivično delo, kako bi sebi omogućio nastavak ljubavne veze sa Trninić.

U obrazloženju odluke Ustavni sud BiH smatra da u slučaju Zore Trninić nije prekršen nijedan segment pravičnog suđenja. 

- U konkretnom slučaju nema ništa što bi uputilo na zaključak da postupak nije bio pravičan i navodi Trninićeve su neosnovani. Van svake razumne sumnje utvrđeno je da je počinila krivično djelo za koje je oglašena krivom, što je jasno i argumentirano obrazloženo, i potvrđeno odlukom Vrhovnog suda - navodi Ustavni sud BiH.

NA VRH

Komentari