MOSTAR

Dramatični pokušaj bijega petorice kriminalaca iz zatvora: Danima rezali rešetke pa probili zid u ćeliji

Damir Hrnjez, Ferid Suljović Čićo i Admir Bislimi sa Žigovićem i još jednim kompanjonom pružili otpor

Stražarima stiglo pojačanje. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

23.8.2019

U pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zatvora (KPZ) u Mostaru preksinoć oko 22.30 sati odvijala se prava drama kada su petorica kriminalaca pokušala pobjeći iz ćelije.  

Dvojica zatvorskih policajaca teže su povrijeđena kada su uletjela u ćeliju da ih savladaju, saznajemo od izvora bliskog policiji.

Improvizirani nož

Iz više izvora potvrđeno nam je da su kriminalci, od kojih su četvorica iz Sarajeva, razvalili krevete kako bi se domogli metalnih dijelova. Njima su probili rupu u zidu kroz koju su namjeravali pobjeći.

- Lupanje je čuo jedan od zatvorskih policajaca i krenuo je da vidi šta se dešava. Zatekao je haos, pritvorenici su u rukama imali metalne šipke, a rupa u zidu je bila veličine 100 sa 70 centimetara. Malo je falilo da pobjegnu iz pritvorske jedinice - kazao nam je izvor.

Kriminalci Damir Hrnjez iz Mostara, Ferid Suljović Čićo i Admir Bislimi sa Žigovićem i još jednim kompanjonom pružili su otpor zatvorskim policajcima.  

Više policajaca je povrijeđeno, od kojih dvojica teže, dok im nije došlo pojačanje.

Izvor nam je potvrdio da je jednom od policajaca povrijeđena noga. Na kraju su ih policajci uspjeli savladati. Kod pobunjenih zatvorenika pronašli su improvizirani nož od najlona. 

Saznajemo da su Hrnjez i ostali dugo planirali bijeg. Prvo su danima pokušavali prepiliti rešetke na vratima, a kada im to nije pošlo za rukom, onda su probušili rupu.

- S obzirom na to da je zgrada zatvora prilično stara, to im sigurno nije predstavljalo problem. Sumnja se da su imali još neke alatke kojima su danima kopali rupu. Za taj posao su nagovorili Bislimija - kazao nam je naš izvor. 

Prijavljen slučaj


O ovom događaju obaviješten je i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Mostaru. 

- Direktor KPZ-a me obavijestio o događaju i rekao da će podnijeti izvještaj Tužilaštvu o tome šta se dešavalo. Tačno je da je pokušan bijeg - kazao je tužilac Spomenko Jukić.

Zvanično saopćenje najavila je Uprava Mostarskog zatvora.

- Ni mi još ne znamo tačno šta se dešavalo, još prikupljamo podatke, a sutra ćemo dostaviti izvještaj Tužilaštvu - kazao nam je jučer direktor KPZ-a Mostar Boris Džeba.

Držao taoce u „Privrednoj banci“

Damir Hrnjez je uhapšen u martu ove godine kada je s Renatom Andačićem i Krešimirom Srbićem iz Zagreba pokušao opljačkati „Privrednu banku“ u Mostaru. Iako je trojac držao taoce u banci, uhapšeni su brzom reakcijom policije.

Admir Bislimi Ado 5. avgusta je osuđen na 11 mjeseci zatvora. On je 9. juna u Mostaru presreo S. K., inače profesoricu u penziji, pred ulazom zgrade u kojoj stanuje i otrgnuo joj s vrata zlatnu ogrlicu i oteo joj novčanik. 

Ferid Suljović zvani Čićo nedavno je uhapšen u Mostaru zbog sumnje da je provaljivao u stanove u ovom gradu. I u Sarajevu je osuđen na 32 mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva Marija Tomasa.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.