AVAZ SAZNAJE Nakon hapšenja grupe razbojnika u akciji „Orka“

Kako je pala banda koja je raznosila bankomate: Supruga vođe se slomila i sve priznala tužiocima

Tužilaštvo HNK uputilo prijedlog za određivanje pritvora

M. Smajkić / Avaz.ba
14.09.2019 18:15

Detalji privođenja u prostorije FUP-a u Mostaru

Foto: Arhiva

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer se većina uhapšenih pljačkaša iz akcije „Orka“ branila šutnjom, dok se Melisa Begluk, supruga vođe bande Rahmana slomila i sve priznala, što je dovelo do novih hapšenja. Kod nje su istražitelji pronašli 70.000 KM koje potječu iz izvršenja krivičnih djela. Kako nezvanično saznajemo Melisa se odlučila da prizna krivicu zbog toga što ima maloljetnu djecu.

Opasne pljačke

Istražitelji FUP-a 14 pripadnika ove grupe terete za veliki broj razbojništva među kojima su raznošenja bankomata.

Od njih 14 koliko ih je označeno da su članovi ove organizovane grupe, jučer je u

Tužilaštvu saslušano ukupno njih 11. Saslušani su, Alen Begluk (35) i Melisa Begluk (28), Jozo Markić (36) , Skender Ćerkić (41), Zoran Mikulić (47) , Fadil Pozder (33), Mario Pinjuh (38), Samir Habibija (28), Haris Zuko (29), Radislav Gavrić (39), Nihad Bijelak (27).

Rahman Begluk (32) , koji je, kako su to potvrdili i istražitelji vođa ove kriminalne grupe te Mugdim Omanović (35) nalaze se na odsluženju zatvorske kazne u KPZ Zenica, dok je Zdenko Galić (50) u zatvoru u Hrvatskoj.

Pričinili štetu

Kako smo pisali riječ je o pljačkama bankomata koje su uništavali eksplozivom i upumpavanjem plina.

Riječ je o bankomatima u „Robotu“ u Mostaru, UniCredit banke u Hadžićima, krađi kombija natovarenog cigaretama sipred firme „Stanić comerc“ u Mostaru, kada su ranili zaštitara, pljačkama brze pošte, benzinskih pumpi...

Nova hapšenja

Također, kako smo saznali, u vezu sa ovom grupom se dovode još neke osobe pa su pripadnici FUP-a jučer slobode lišili Nermina Č. iz mostarskog prigradskog naselja Vrapčići i izvršili pretres njegove porodične kuće. Istragom je obuhvačen i Mithad M. iz Mostara koji služi zatvorsku kaznu. Inače, članovi ove grupe su imali različite uloge.Jedni su bili pomagači, drugi saizvršioci, a treći su tretirani kao organizatori.

Komentari

NA VRH