AVAZ OTKRIVA

Senad je ubio Irmu jer je odbila udati se za njega

Osumnjičeni Senad Basarić se nakon zločina koji je počinio u ponedjeljak pokušao ubiti četiri puta

Basarić saslušavan u policiji. M. Kadrić

Piše: B. C. - M. Sm.

20.9.2019

Senad Basarić (59), osumnjičeni za ubistvo Irme Forić (53), pripadnice Granične policije BiH, bio je u srijedu lak plijen za sarajevsku policiju koja ga je uhapsila u 7.30 sati kada se vratio na mjesto zločina, pred zgradu na Dobrinji gdje je živio sa ubijenom. 

Istražitelji su u njegovom vozilu Renault Megane kojim se dovezao u ulicu Ramiza Salčina, pronašli tragove krvi.  

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da se radi o zločinu iz strasti, te da je Forić ubijena tupim predmetom.


Povreda na vratu

- On je nju ubio kuhinjskom daskom za meso, jer je odbila da se uda za njega. Ubio ju je u ponedjeljak, a u utorak je bio u stanu pored Irminog tijela- kaže naš izvor.  

U Basarićevom Renaultu pronađena krv. Avaz

Tijelo nastradale nađeno u srijedu iza 16 sati kada je Irmin otac prijavio policiji njen nestanak, jer mu se nije javljala na telefon. U stan na trećem spratu, sa policijom su ušli otac i Irmin zet. Na vratu ispod uha imala je vidljivu povredu za koju je utvrđeno da je nanesena tupim predmetom.

Sarajevski advokat Omar Mehmedbašić, kazao je da je osumnjičeni negirao ubistvo tvrdeći da je riječ o nesretnom slučaju.

- Tokom kriminalističke obrade bilo je evidentno da je Basarić bio potresen, kazao nam je Mehmedbašić ne želeći dalje da komentariše slučaj.

Forić: Svirepo usmrćena. Avaz

Prikazavši njihovu vezu idiličnom, punom ljubavi, saznajemo nezvanično da je Senad u policiji izjavio da su on i Irma i planirali vjenčanje 13. septembra u Mostaru, ali da se to nije desilo jer su ga tog dana nepoznate osobe napale ispred zgrade na Dobrinji.

U nedjelju 15. septembra, kaže Senad, išao je s Irmom na Igman i na Bjelašnicu gdje su se lijepo proveli. Sutradan u utorak 16. septebra , poslije jutarnje kafe, Irma odlazi u kuhinju da priprema jelo. On je došao za njom u kuhinju gdje su se zezali, te je tom prilikom navodno prosuo kečap.

Žilet bio tup

- Uzeo sam deterđent za suđe da čistim pod. Irma se okliznula i pala je pored mene. Ja je hvatam za noge da bi ublažio njen pad, ali ona pada i glavom udara u kuhinjsku dasku koja joj je već bila u ruci. Vidio sam da ne daje znake života i počeo sam da je grlim i ljubim- objašnjavao je Senad u policiji.

Hitnu pomoć nije zvao jer je, kako kaže, bio u šoku. Kazao je da ju je potom pokrio peškirom i uzeo tablete da se ubije, ali su ga one samo ošamutile. Sa Irminog telefona odgovarao je na poruke njenoj kćerki da je u Mostaru, stvarajući privid da je Irma živa. 

Mehmedbašić: Zastupa osumnjičenog. Arhiv

Prema njegovoj verziji događaja još tri puta se pokušao ubiti. Prvo je otišao na osmi sprat zgrade da se baci sa krova, ali ga je omela komšinica koja ga je pitala šta tu radi. Zatim se odvezao u Bradinu gdje na seskom putu popio 29 tableta, te uzeo žilet da si prereže vene, ali u je žilet bio tup. Zatim je otišao na drugu lokaciju gdje je pokušao da se uguši izduvnim gasovima, ali mu ni to nije uspjelo. U Bradini je bio do jučer kada se vratio u Sarajevo.

Upoznali se putem Facebooka  

- Irmu sam upoznao 9. maja putem Facebooka. Od tog dana često sam dolazio iz Mostara. Viđali smo se kod nje u njenom stanu gdje sam se preselio kada je predložila da živimo zajedno. Zaljubio sam se u nju, išli smo zajedno na more i na planine-ispričao je Senad istražiteljim i tužoocima koji su bili prisutni na saslušanju.  

Mostarci u šoku iako ga znaju kao „devradžiju“

Nakon gnusnog ubistva Irme Forić za koje je osumnjičen Senad Basarić iz Mostara njegovi sugrađani koji su ga poznavali su u šoku. Čak je većini naših sagovornika, koji nisu željeli javno govoriti, trebalo vremena da ga se prisjete, budući da su ga, kazali su nam, izgubili iz vida.

Jer, Basarića se već sedam, osam godina skoro nije moglo vidjeti u Mostaru. Kako su nam kazali, nakon neuspješne priče zvana „Mostarska pivovara“ , smještene na ulazu u Blagaj, a za koju je prevario Njemicu s kojom je, navodno, bio u braku, uzevši joj novac za pokretanje proizvodnje, Basarić se okrenuo ugostiteljskim vodama, otvorivši u Glavatičevu kod Konjica restoran „Zrno bibera“.

Vjerovatno, ispričali su nam i taj projekt je, poput „Pivovare“ ,propao, a pretpostavljaju da je nakon toga odselio za Sarajevo, gdje se zbližio sa nesretnom Forić.

Iako je većina njih za Basarića rekla da je bio „devradžija“ (lokalni varalica op. a.), ipak, niko se nije nadao da je u stanju počiniti zločin. Za njega se zna i da je tokom rata bio u Njemačkoj, a koju je, kazali su nam, pohodio i u prijeratnom periodu i u kojoj mu živi dio porodice.

Inače, iz braka s jednom Mostarkom, od koje je dugi niz godina razveden ima troje odrasle djece, koja su zasnovala svoje porodice i dio njih živi u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.