MRKONJIĆ-GRAD

Sudija koji je pritvorio Zmaja od Šipova izuzet iz predmeta

Isti sudija sudio i u predmetu protiv Stanka Savičića, koji je novčano kažnjen za mučenje krave Ilije Grahovca kome se sada sudi da je Savičića zbog toga udario čekićem

Duško Tomić i Ilija Grahovac. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

11.10.2019


Osnovni sud u Mrkonjić-Gradu donio je rješenje o izuzeću sudije Željka Čegara  u predmetu koji se u ovom sudu vodi protiv Ilije Grahovca, poznatijeg kao Zmaj od Šipova. U obrazloženju je navedeno da je prihvaćen zahtjev postupajućeg sudije za svoje izuzeće, jer postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost.


Postupao u oba predmeta


Naime, isti sudija je postupao u predmetu koji je vođen protiv Stanka Savičića zbog mučenja i ubijanja životinja. Iliji Grahovcu se sada s istim dokazima sudi za nanošenje povreda Savičiću kojeg je udario čekićem po glavi jer je Ilijinu kravu ubo nožem.

Isti sudija je, podsjećamo, odredio pritvor Grahovcu koji je tokom osam dana u KPZ-u Banja Luka štrajkovao glađu. Na pretresu održanom 3. oktobra Grahovac je pušten na slobodu.

Zmajev advokat Duško Tomić kazao nam je da je Savičić na tom pretresu potvrdio da je isti sudija bio i na njegom suđenju.


Faksimil rješenja suda. Avaz

- Kazao sam, časni sudija, ja nemam više pitanja za Savičića, vi ste prekršili zakon, podijelili ste krivični proces, tamo ste sudili, ovdje sudite, to je kršenje zakona o nepristrasnosti, ja već sad  imam oslobađajuću presudu za Zmaja. Kaže on tražite izuzeće, rekao sam da neću i da dovrši postupak do kraja. Onda je on otišao do predsjednika Suda i njega je predsjednik Suda prisilio da lično on podnese zahtjev da se razriješi sudija u tom predmetu. To je nezapamćeno - kaže Tomić.




Postupak ide ispočetka


Zbog izuzeća sudije postupak protiv Grahovca mora ponovo ići iz početka.

- Sad se postavlja pitanje pristrasnosti i objektivnosti sudije. Pa kako si mogao da odrediš čovjeku pritvor, a znaš da nisi mogao uopće da sudiš. Mi ćemo tražiti odgovornost sudije za grubo kršenje zakona. Prvo, nije mogao razdvojiti taj postupak jer je u pitanju jedan predmet, jedan događaj, jedno vrijeme i isti svjedoci, ali je bio cilj da se Zmaj osudi i zato je razdvojio postupak. Savičića je, maltene, presudio u ilegali na 300 KM, a onda ga upotrijebio kao svjedoka protiv Ilije, počeo mu suditi i odredio mu pritvor zbog nedolaska. Dakle, to je početak otvaranja priče, ali se postavlja pitanje odgovornosti i predsjednika Suda. To su mladi ljudi koji su dozvolili takvu lakrdiju - isključiv je Tomić. 

On dodaje da je sve više sudija i tužilaca koji su samo nijemi posmatrači djelovanja nezakonitog postupanja policije.

- Policija pravi prijave, optužnice, policija sudi, sudije i tužioci su statičari. Sve je više takvih slučajeva da tužioci ne vode istrage, nego ih vode policajci i onda policajci u dogovoru sa sudijama prave katastrofu. Znači da se ovo pretvara u klasičnu policijsku državu. Republika Srpska je klasični policijski entitet, a nije mnogo bolje ni u Federaciji BiH - zaključuje advokat Duško Tomić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.