EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST Rasim Ćufurović za "Avaz"

Krajiški rob čija je sudbina zgrozila region: Moj život je noćna mora

Niko me nije zvao niti sam davao izjavu, kazao nam je Ćufurović, čijim zlostavljačima suđenje još nije počelo

B. Cerić / Avaz.ba
  • Rasim snimljen prije nekoliko dana na kafi s bratom

    Rasim snimljen prije nekoliko dana na kafi s bratom

    Foto: Avaz


Rasim Ćufurović (37) iz Velike Kladuše, koji je završio kao rob na imanju u Draganiću kod Karlovca, gdje je bio zvjerski premlaćivan, u ekskluzivnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“ kazao je da je na sigurnom i da su mu nakon svega proživljenog „popustili živci”.

Socijalna pomoć

- Gospođo, sada nemam smještaj, nisam ni sam pametan. Sada je dobro, jedino su mi malo živci popustili - kazao nam je na početku telefonskog razgovora  Ćufurović.

Kratko odgovarajući na svako naše pitanje, potvrdio je da je nedavno bio na kafi s bratom Zlatkom Mandićem, s kojim je povremeno u kontaktu. Na pitanje je li ga iko kontaktirao iz Općinskog suda u Karlovci, gdje treba početi suđenje njegovim zlostavljačima, kazao je:

- Ništa, gospođo. Niko me nije zvao, nisam davao nikakve izjave, ništa.

Upitali smo ga ima li posljedica nakon što je proživio pakao u Draganiću.

- Tu i tamo, ponekad sanjam, noćne more, živci su to - odgovorio je Rasim.

  • Rasim snimljen 2016. u bolnici nakon oslobađanja iz ropstva

    Rasim snimljen 2016. u bolnici nakon oslobađanja iz ropstva

    Foto: Arhiva


Trenutno je smješten u jednom centru u Hrvatskoj, a zahvaljujući ljubaznosti uposlenih, uspjeli smo razgovarati s Rasimom. Rekao je da mu je dobro u tom centru te da trenutno prima socijalnu pomoć, koja nije velika. O svojim zlostavljačima, porodici Velić iz Draganića, nerado govori.

Bijeg od svega

- Bježim od toga, što manje pričam, to bolje. Nemam ništa, gospođo, ni kuću ni posao,   imam svojih problema preko glave koje ne mogu riješiti. Sve to oko mene, sve je to luda kuća i sve mi to ide na živce. U centru mi je dobro - kazao je na kraju Rasim Ćufurović.

Inače, jezivi slučaj robovlasništva, za šta je u oktobru prošle godine podignuta optužnica protiv osmero članova porodice Velić, još nije dobio sudski epilog. Iz Općinskog suda u Karlovcu potvrđeno nam je da suđenje još nije počelo jer nije pravosnažno okončan postupak vezan uz  kontrolu mjera opreza koje su na snazi u odnosu na optužene.

Bacili ga polumrtvog

Rasim Ćufurović u aprilu 2016. godine, u potrazi za poslom, došao je na  imanje Velića u Draganiću kod Karlovca i tu, pod prisilom i protiv svoje volje, ostao sve do oktobra 2017. Maltretirali su ga psihički i fizički, a od stravične sudbine pobjegao je u oktobru 2017. samo zato što su Velići mislili da je umro od povreda koje su mu nanijeli kada su ga teško pretukli. Bacili su ga polumrtvog u jarak iza imanja, iz kojeg je Rasim ispuzao i došao do komšija, koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opću bolnicu.

Više o temi Rasim Ćufurović

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na