KRIMINAL

Brojne istrage tapkaju u mjestu: Ko ih je ubio

Još nisu otkrivene osobe odgovorne za smrt Lane Bijedić, Davida Dragičevića i policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Lana Bijedić, David Dragičević, Adis Šehović i Davor Vujinović. Avaz

Piše: B. Cerić /Avaz.ba

30.10.2019

Brojni su slučajevi nerasvijetljenih ubistava u Bosni i Hercegovini. Većinom je riječ o mafijaškim likvidacijama, ali među žrtvama su bili i policajci, povratnici i obični građani. Struka je mišljenja da su pojedini slučajevi ostali nerasvijetljeni zbog loše vođene policijske istrage.


Brutalno pretučena


Pažnja javnosti trenutno je fokusirana na ubistvo 19-godišnje Mostarke Lane Bijedić, čije je tijelo pronađeno 6. oktobra u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta autoputa. Obdukcija je pokazala da je djevojka brutalno pretučena tvrdim i tupim predmetom, a potvrđeni su i tragovi davljenja, kao i to da je još bila živa kada ju je ubica bacio u rijeku. Tijelo je u rijeci pronašao ribar.

Nejasno je ostalo zašto se nesuđena brucošica uputila u Studence. Formirana je posebna grupa koja će ponovo analizirati snimke izuzete s videonadzora brojnih objekata kako bi razriješila enigmu Laninog kretanja od mjesta Trebižat do Studenaca. Tužilaštvo je najavilo da čeka nalaze vjetačenja te da bi uskoro moglo otkriti ubicu.

Iako su privođeni automafijaši s Pala, još  nisu otkrivene ubice sarajevskih policajaca  Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, na koje je pucano dok su bili na dužnosti oko četiri sata poslije ponoći 26. oktobra prošle godine u naselju Alipašino Polje. Nikad nije pronađen automobil iz kojeg je pucano, a ni puška iz koje su ubijeni. Adis je podlegao na mjestu, dok je od posljedica ranjavanja u KCUS-u istog dana preminuo i njegov kolega Davor.

Istraga je ponovo krenula ispočetka,  formiran je novi tužilački tim da sve „dokaze“ ponovo pročešlja, a u subotu je u Geteovoj ulici otkriveno spomen-obilježje na mjestu gdje su ubijeni.

Za ubistvo policajaca privođen je član automafije Srećko Trifković, koji se tereti i u predmetu “Volan”, te Miloš Obradov, koji se zajedno s Trifkovićem i Stefanom Samardžijom sada tereti za krađu vozila i  saučesništvo za ubistvo Damira Ostojića Šijana u Banjoj Luci.



Tijelo na ušću


Istraga u ovom slučaju još traje, jer nije uhapšen izvršilac Šijanove likvidacije i pokušaja ubistva njegove nevjenčane supruge Sande Jošić u septembru prošle godine.

Tijelo Davida Dragičevića, 21-godišnjeg studenta elektrotehnike iz Banje Luke, pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel 24. marta 2018., pet dana od nestanka. Policijska istraga prvobitno je utvrdila da je smrt nastala utapanjem, ali je nakon tri mjeseca tužilac pokrenuo istragu o ubistvu.

Davidova porodica tvrdi da je on ubijen i optužuje visoke političke i policijske zvaničnike za zataškavanje slučaja. Ovaj slučaj izazvao je višemjesečne proteste građana.

Miloš Ostojić. Arhiva

Sin biznismena

Miloš Ostojić ubijen je prvog dana 2019 godine u Istočnom Sarajevu.

Ubistvo je izvršeno automatskom puškom ispred kluba “Sparta” koji je u Ostojićevom suvlasništvu. Saznanja ukazuju da je zapaljeni Golf 5 koji je pronađen nešto dalje od mjesta ubistva ranije ukraden na području Tuzle. Ubijeni Miloš Ostojić sin je poznatog biznismena iz Istočnog Sarajeva. Motivi ubistva mogu ukazivati na dva pravca, a jedan od onih koji se istražuje je i sumnja na reket.


Ubistva povratnika

Nikada nije pronađena osoba koja je 2001. pogodila Murata Bradića kamenom u glavu prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije u Banjoj Luci, niti osoba koja je 11. jula iste godine usmrtila 16-godišnju Melihu Durić, povratnicu u Vlasenicu. Nerasvijetljena su ubistva Ahmeta Bešića, jednog od prvih povratnika u Bosanski novi koji je život izgubio u oktobru 2000., kada mu je na ulazna vrata kuće postavljena ručna bomba, te Ibrahima Ramulića, jednog od prvih povratnika u mjesto Hambarine kod Prijedora, čije je tijelo pronađeno u novembru 2001. u iznajmljenom kontejneru Ujedinjenih nacija (UN) u zaseoku Brđani.



Senad Habibović. Arhiva

Izrešetan pred kućom

Jedini nerasvijetljeni zločin na području Tuzlanskog kantona je likvidacija Senada Habibovića, koji je u oktobru 2014. ubijen u sačekuši u tuzlanskoj ulici Armije RBiH.

Svi saslušani u vezi s ubistvom Habibovića su iz kriminalnog miljea iz kojeg je bio i ubijeni. Habibović je izrešetan u svom automobilu Golf 5, ispred zgrade u kojoj je živio. Policija sumnja da je ubica pucao iz neposredne blizine.



Senad Kobilić. Arhiva

Likvidirani snajperom

Senad Kobilić iz Sarajeva ubijen u julu prošle godine hicem iz snajpera u ugostiteljskom objektu u Bosanskoj Gradiški u mjesu Liskovac. Kobilić je odranije bio poznat sarajevskoj policiji po vršenju krivičnih djela, zbog čega je bio privođen i osuđivan. Bio je osumnjičen, ali i oslobođen, za reketarenje i krađu, kao i umiješanost u eksploziju 2003. godine. Privođen je zbog nanošenja teških tjelesnih povreda i osuđen zbog pokušaja prevare i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Hicem iz snajpera ubijen je i Čedo Đokića 1. avgusta 2016. u Zvorniku. Likvidiran je jednim metkom dok je pio kafu na balkonu svog stana, na trećem spratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.