BANJA LUKA

Slučaj dogovorenog braka: Tražili „Armanijev“ prsten i 500 kvadrata zemlje za djevojčicu

Ismet Bosak tereti se da je imao seksualne odnose sa 14-godišnjakinjom

Alija, Mehmed i Ismet: Negirali krivicu. O. Matavulj

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

31.10.2019

Alija Alić (51) i Mehmed Bosak (47) iz Doboja u Okružnom sudu u Banjoj Luci negirali su krivicu za trgovinu djetetom, dok je Mehmedov sin Ismet Bosak (19) negirao obljubu djevojčice.

Radi se o slučaju "dogovorenog braka" između dvije romske porodice, odnosno Alićeve 14-godišnje kćerke i optuženog Ismeta. Tužilaštvo RS obojicu očeva tereti za krivično djelo trgovine djetetom, dok je "mladoženja" optužen za obljubu nad djetetom mlađim od 15 godina, jer je s djevojčicom imao seksualne odnose. 

Aliću, inače ocu 12 djece, na teret se stavlja da je s Mehmedom Bosakom, koji ima 14 djece, pregovarao o prodaji kćerke. U istrazi se navodilo da je djevojčicu prodao Mehmedu za 1.000 KM, a spominjala se i cifra od 2.300 KM. Nakon "kupovine" Ismet je djevojčicu navodno odveo u Visoko i s njom imao seksualne odnose.

Cijeli slučaj otkriven je na osnovu prijave koju su policiji uputili članovi Alićeve porodice. Pojedinci su navodno bili nezadovoljni cijenom, pa su od Bosaka tražili da ih dariva zlatnim prstenom s logom "Armani" te sa 500 kvadrata zemlje. Kada to nisu dobili, obratili su se policiji i uslijedilo je hapšenje optuženih. 

Na upit sutkinje Svjetlane Marić sva trojica su negirala krivicu, dok je Mehmed u sudnici dobacio: "To je laž, ljudi", što je novinarima ponovio i pred sudnicom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.