ISTRAGA Šta kažu rezultati vještačenja

Dva mjeseca od ubistva mlade Mostarke: Lani su smrtonosni udarci zadati šakama i nogama

Stigli rezultati vještačenja mobitela, bioloških tragova te stvari pronađenih na mjestu gdje je tijelo Lane Bijedić pronađeno

M. Smajkić / Avaz.ba
09.12.2019 21:31

Dva mjeseca od brutalnog ubistva Lane Bijedić

Foto: Arhiv

Prošla su dva mjeseca od brutalnog ubistva Lane Bijedić (19) iz Mostara, čije je tijelo pronađeno 6. oktobra u 19 sati u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog.

Kako saznajemo u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona, napokon su stigli i prvi rezultati brojnih vještačenja koja su rađena u Federalnoj upravi policije u Sarajevu.

Ogroman materijal

Radi se, neslužbeno nam je potvrđeno, o rezultatima analize bioloških tragova nađenih na njenom tijelu, kao i onih izuzetih s lica mjesta te vještačenja njenog mobitela, koji je otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj. Također, pristigli su i rezultati toksikološke analize tkiva.

Među istražiteljima postoji nada da se u tom moru materijala krije trag koji će ih odvesti do ubice.

Dva mjeseca nakon ubistva naš izvor koji je direktno uključen u istragu otkrio nam je da je nesretna djevojka dokrajčena šakama i nogama, što je potvrdio i obdukcijski nalaz.

Ruta kretanja

U MUP-u i u Tužilaštvu ZHK nismo uspjeli dobiti informaciju o tome je li kompletirana rekonstrukcija njenog kretanja. Nesretna djevojka se, podsjetimo, iz Mostara u nedjelju, na dan ubistva, u prijepodnevnim satima autobusom zaputila u Čapljinu.

S autobuske stanice u Čapljini pješačila je do naselja Trebižat, nekih šest kilometara, i tu joj se gubi trag. Kasnije je izneseno da je viđena na vijaduktu Studenci, što se pokazalo pregledom silnih snimaka videonadzora s brojnih objekata, a navodno, to su potvrdila i dva vozača, koja su se kretala autocestom prema Bijači.

Na desetine informativnih razgovora i saslušanja, vještačenja dva automobila Čapljinca koji je na dan pronalaska tijela imao saobraćajnu nesreću, pretresi objekata, poput nenastanjene kuće ribara koji je i pronašao tijelo u večernjim satima, kupališta Božjak, koje je Lana s majkom i prijateljicama često posjećivala, nisu donijeli nikakve rezultate. U javnosti se, s pravom, postavlja pitanje hoće li ovaj slučaj ostati mrtvo slovo na papiru i statistička brojka u policijskoj hronici ubistava.

Komentari

NA VRH