KRIMINAL

"Nasmijani ubica" krije nalogodavce: Ko je platio svirepe likvidacije?

Ostaje samo da se nagađa identitet osoba koje su naručile likvidacije

Čaba Der: Tereti se za više ubistava. Printscreen

Avaz.ba / Blic.rs

14.1.2020

Hladnokrvni plaćeni ubica Čaba Der (39), koji je priznao mađarskoj policiji ubistvo Nebojše Markovića 5. januara prošle godine u beogradskom naselju Banovo brdo, ni u tom slučaju, kao ni u drugim likvidacijama za koje je osumnjičen, nije otkrio nalogodavca zločina. 

Naime, Der, koji ima mađarsko i srbijansko državljanstvo, prema pisanju medija u Budimpešti, upravo na godišnjicu ubistva Markovića, priznao je zločin u Beogradu. Osim što se porodici Marković izvinio i izjavio saučešće zbog ubistva Nebojše, koje je, kako je naveo "uradio, jer nije imao drugog izbora", nije otkrio po čijem je nalogu u Beograđanina ispalio smrtonosne hice, i to u momentu kada je ovaj pakovao dječja kolica u automobil ispred zgrade u kojoj je živeo.

Der, poznatiji i kao „nasmijani ubica“, ni za druge likvidacije - Laska K. u Budimpešti, u septembru 2018, i Ivana Serdarušića, krajem jula 2018. u Amsterdamu, kao ni pokušaj ubistva Nebojše Stojkovića Stojketa, vođe rakovičkog klana, u Barseloni krajem avgusta 2017, nije otkrio ko je od njega naručio te "poslove", kao ni kolika mu je suma isplaćena za zločinačke poduhvate.


Čaba Der. Printscreen

Upravo zbog toga ostaje samo da se nagađa identitet osoba koje su naručile likvidacije. Ono što je verovatno je da iz jednog centra moći nisu naručene sve te egzekucije, ali nije nemoguće da je Der iznad sebe imao osobu - organizatora koji je sklapao te "aranžmane", a da je on bio samo puki izvršilac, ubica koji je u metu trebalo da ispali smrtonosne hice. Der je tog posrednika, organizatora likvidacija, mnogo moćnijeg u kriminalnom svetu, i sa mnogo boljim vezama ne samo u Srbiji, već širom Balkana, upoznao dok je robijao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gdje je ležao zbog ubistva Branislava Jelačića, ili neposredno po izlasku iz kazamata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.